Folyik az államadósság felszámolása

Írta:  2011.11.29.
A jövő évi költségvetés tervezetét Pokorni Zoltán mutatta be a kerületi érdeklődőknek a Polgárok Házában. A beszélgetésből kiderült, hogy a legfontosabb cél a további túlköltekezés megállítása, mert azt az unió szankcionálhatja.

Ughy Attla és Pokorni Zoltán
− Orbán Viktor felkérésére államtitkárok és miniszterek országjárás keretében személyesen mutatják be a költségvetés tervezetét, ez a mai előadás ennek a része – kezdte Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, a Fidesz elnökségének tagja és a XII. kerület polgármestere a Polgárok Házában rendezett beszélgetésen, amelyre Ughy Attila, kerületünk polgármestere személyesen hívta meg a sajtó képviselőit.
Pokorni Zoltán elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság az integrált európai gazdaság szerves része, ez viszont mély válságot él át, ami elkerülhetetlenül rányomja a bélyegét a költségvetés-tervezetre is. A jövő évi költségvetés instabil helyzetben, gyorsan változó körülmények között születik.
− Egy félszázalékos GDP-csökkenés 50 milliárdos hiányt jelent a költségvetésben, amit vagy újabb adókivetéssel, vagy a kiadások mérséklésével lehet csökkenteni. Mivel az egész európai gazdaságban visszaesés tapasztalható, nehéz tervezni a jövő évet, mondhatni, mozgó célpontra lövünk – magyarázta. – A másik probléma az, hogy 2004 óta, amióta Magyarország az Európai Unió tagja, idén teljesítette először azt a vállalását, hogy az államháztartás hiánya nem lehet több 3 százaléknál.
Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a túlköltekezés ijesztő mértékben növelte az államadósságot: ez az első Fidesz-ciklus végén 52 százalékon állt, 2010-ben, a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor 83 százalékon. Ezért az EU még a Gyurcsány-kormány idején túlzott deficit eljárást indított Magyarország ellen, ami akár azzal a következménnyel is járhat, hogy az országot − a földalapú támogatás kivételével − kizárják az uniós programokból. Ezek nélkül pedig például a jövő évre tervezett 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő program egyszerűen összeomlana.
− Szeptemberben és novemberben Magyarország jelentős összegeket fizetett vissza. Részben az IMF-nek a Bajnai-kormány által felvett kölcsönökből, részben más hitelezőknek. Így sikerült csökkenteni az államadósságot, és közben meg tudtuk akadályozni a további túlköltést – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve: – A jövő év pedig nem csak pénzügyi szempontból jelent kihívást. Most kerülnek terítékre a szaktörvények is, hiszen a cél végül is nem az, hogy pillanatnyi pénzügyi egyensúlyt teremtsünk, hanem hogy hosszú távon tegyük költséghatékonnyá a szolgáltatásokat.