A választók döntenek a képviselőjelöltekről

2021.03.16.

 

A kormányváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést, kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben. Eszerint immár végérvényesen kijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kik lesznek az ellenzék képviselőjelöltjei.

Az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Az előválasztás többhetes folyamata - figyelemmel a koronavírus-járványra - augusztus közepén indul. Ennek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. A jelöltség feltétele képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot.

Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki meg felel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek. Magyarország történetében először lesz országos előválasztás. Az ellenzéki összefogás pártjainak vezetői a tanácskozás után hangsúlyozták: szerintük a választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-tol ne csak kormányt váltsanak, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot. Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök májusban társadalmi vitára bocsátják.