Védendő épületek

Írta:  2012.04.28.
Két patinás épület is védelem alá kerülhet a közeljövőben. Az épített örökségek helyi védelméről szóló önkormányzati rendelet alapján a volt Sprung kávéház és a Herrich-Bókay-villa válhat védetté.
Ez azt jelenti, hogy amint lehetőség lesz rá, vagy szükségessé válik, akkor mindkét épületet az eredeti terveknek megfelelő állapotban kell majd helyreállítani.
A Baross utcában jelenleg is kaszinóként működik az egykori Sprung kávéház és kaszinó. A Bókay család régi villájának egy részében ugyanakkor bérlakások találhatók.
– Egyedi védelem alá kerülő épített értékek lehetnek épületek, illetve bármilyen közterületi építmény, sőt akár egy értékes öreg fa is – mondta Juhász Kálmán kerületi főépítész. – Létezik a helyi területi védelem is, amire jó példa a Nemes utca menti városrész, ahol ez kitűnően működik. A területi védelemnél a városkép arculatát védjük, az építési engedélyekben ez az elsődleges.
A védettség megállapításának feltétele, hogy az épületeket az eredeti funkciójuknak megfelelően hasznosítsák, továbbá a dokumentációban rögzíteni kell azokat legfontosabb építészeti elemeket, amelyeket védeni kell.
A védetté nyilvánítási eljárás mintegy két hónapig tart, aminek első lépése a tulajdonosok értesítése az önkormányzat szándékáról, valamint egyeztetés, információcsere az ingatlanok állapotáról.
– A Herrich-Bókay-villa sorsa az érdekesebb, mert ott jelenleg bérlakások vannak. Az épület jövőbeni hasznosítására több ötlet is született, amelyek közül a legreálisabb terv az, hogy ha az ott lakóknak sikerülne máshol megfelelő lakáskörülményeket biztosítani, akkor az épületbe költözhetne a helytörténeti gyűjtemény – vázolt fel egy lehetséges hasznosítási tervet a főépítész.