A kerület érdekei mindennél előbbre valók

Írta:  2012.06.27.
Munkahely-teremtés, tudatos tervezés - többek között ezt várják el az ellenzéki képviselők a kerületi fejlesztésekkel kapcsolatban.

Gönczöl András
Gönczöl András
, korábbi jobbikos képviselő, aki saját bevallása szerint függetlenként is megmaradt radikális lokálpatriótának, úgy véli, a kerületi fejlesztéseknek a jövőben is elsőbbséget kell élvezniük.
– Az itt élő emberek számára a fejlődésnek, fejlesztésnek egyet kell jelentenie a munkahelyteremtéssel, mert nincs annál boldogabb ember, aki ott tud dolgozni, ahol él. Felemelő érzés, ha abban a közösségben tudunk hasznosak lenni, ahol ismernek minket, és a munkánk elsősorban azoknak az örömét szolgálja, akikkel egy kerületben élünk. A munkahelyteremtésben van még restanciája a kerületnek – mondta Gönczöl András.
A képviselő szerint a kerület fejlődését szolgálná az is, ha magasabb lenne az iparűzési adó, ami nagyobb bevételt jelentene az itteni vállalkozásoktól.
– Az is nyilvánvaló, hogy ellenzéki képviselőként is azt szorgalmazom, hogy maradjon az átlátható, racionális gazdálkodás, azaz az üvegzseb tényleg üvegzseb legyen. Segíteni kell a családi vállalkozások indulását, illetve azok befogadását is. Olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amelyek hosszú távon, generációk számára nyújtanak alternatívát, akár a kerületben való megmaradást vagy ideköltözést, akár a helyi munkavállalási lehetőségeket nézzük. Képletesen szólva helyi politikusként úgy kell gondolkodnunk, mint egy jó erdésznek, aki tudja és elfogadja, hogy a ma ültetett fából az unokái, dédunokái látnak majd hasznot.
A képviselő nem győzte hangsúlyozni, hogy erősen kell lobbizni a csatornaépítési projekt megvalósulásáért és valamennyi, a kerületi emberek életét javító, de nem csak kerületi forrásokra építő fejlesztési lehetőségért, legyen az akár energetikai program, akár – ami a legfontosabb – munkahelyteremtő beruházás.

Petrovai László
Petrovai László, az LMP képviselője is számít a munkahelyteremtésre, és nagyobb súlyt fektetne a helyi vállalkozók előnyben részesítésére.
– Ha egy szóval kellene válaszolnom arra, mit várok a fejlesztésektől, akkor azt mondanám, hogy megtakarítást. Ha kicsit bővebben, akkor élhető környezetet, kerületi munkahelyeket. Örömmel látom viszont az LMP 2010-es önkormányzati programjában is szereplő energetikai jellegű beruházások elkezdődését. Ezek a beruházások az önkormányzati intézmények fenntarthatóságát segítik, így a megtépázott költségvetésünk egyensúlyának a helyreállításában is szerepük van – vélekedett Petrovai László.

A képviselő szerint nem csupán környezeti szempontból fontos a régi adósság törlesztése, vagyis a csatornázás újbóli megindítása, hanem azért is, hogy javuljanak az érintettek életkörülményei s egyúttal értékesebbé váljon az ingatlanjuk. Fontos eredmény lehet emellett az is, hogy a csatornázás által új építési lehetőségek nyílnak.
– Nagyon bízunk abban, hogy most nemcsak ígéret marad a terv, hanem végre valóban megvalósul! – mondta a képviselő. – Ugyanakkor úgy érezzük, hogy a kerületet érintő beruházásokhoz kapcsolódóan nem ösztönzik eléggé a helyi munkahelyteremtést. Az itteni vállalkozók joggal várják el, hogy lehetőségekhez jussanak, de erre egyelőre nem sok jel mutat.
Petrovai László úgy véli, vannak olyan beruházások, fejlesztések, amelyeket a jelen gazdasági helyzetben közösségi alapon megszervezve hatékonyabban lehetne megvalósítani.
– Sok helyen találunk példát arra, hogy az önkormányzat tervvel, építőanyaggal, művezetéssel járul hozzá például egy járdaépítéshez, míg a munkaerőt a lakóközösség teszi hozzá. Ha valahol a közösség sportpályát szeretne, nem biztos, hogy „adni” kell nekik, lehet, hogy elég, ha „hagyjuk”, hogy megcsinálják maguknak.

Kőrös Péter
Kritikusan áll a kerületi fejlesztések kérdéséhez Kőrös Péter, az MSZP önkormányzati képviselője.
– Amíg pár évvel ezelőtt az ország egyik legsikeresebben pályázó települése volt a XVIII. kerület, addig mára sajnos nem büszkélkedhetünk ezzel a címmel. Lassan kifutnak a még korábban megnyert pályázatok, újabb sikerekről azonban nem nagyon hallani. A még az előző városvezetés által előkészített és megnyert pályázat alapján a napokban adták át a felújított Darus utcai iskolát, és idén talán elkezdődik az imrei városrész fejlesztése, amellyel kapcsolatban súlyos határidőcsúszásokról lehet hallani – adott hangot az aggodalmainak Kőrös Péter.
A képviselő úgy véli, aggasztó, hogy az önkormányzat vezetősége 2011–2012-ben gyakorlatilag egyáltalán nem költött pályázatok előkészítésére. Szerinte ennek hatásai csak később fognak megmutatkozni, ugyanis kész tervek hiányában nem lehet jelentkezni a kiírt pályázatokra.
– Égető szükség volna a panelprogram folytatására is, amiért Ughy Attila személyesen lobbizott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél. Új pályázat azonban ebben a ciklusban nem volt még, így sajnos már most kijelenthetjük, hogy 2014-ig nem lesznek újabb felújított társasházak a kerületben. Hasonlóan fájó, hogy nem jutott pénz a térfigyelő rendszer bővítésére, fejlesztésére sem. Átfogó elképzelések hiányában a kerület jelenleg ad hoc jelleggel kap bele pályázatokba, és sokszor tűzoltó jelleggel hajt végre egyéni ambíciókat szolgáló, különösen korlátozott igényeket kielégítő beruházásokat.
A képviselő hozzátette: a kerületi szocialisták tisztában vannak azzal, hogy az elmúlt két évben a jogszabályváltozások és a válság hatására jelentősen csökkentek a kerület bevételei. Újabb gondok adódhatnak abból is, hogy 2013-tól az általános iskolák állami irányítás alá helyezésével sok tekintetben változik az önkormányzat által ellátandó feladatok köre.
– A felelős városfejlesztéshez a jelenleginél tudatosabb munkára van szükség. Ezért kezdeményezzük, hogy az önkormányzat vezetősége forrásokat csoportosítson át a pályázatok előkészítésére, és kezdődjön meg a különféle területeket érintő koncepciók felülvizsgálata.