Környezetvédelem a kerületben

Írta:  2012.12.12.
A megújuló erőforrások kerültek szóba többek között a Rózsában rendezett környezetvédelmi konferencián.
A XVIII. kerületi önkormányzat kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, a gyerekek környzettudatos nevelésével, így a megújuló energiaforrások szélesebb körű intézményi hasznosítása beleillik a városvezetés koncepciójába. A témában rendezett konferencián számos kérdésre választ kaptak a kerületi oktatási intézmények képviselői.

- Egyre inkább aktuális a megújuló energiaforrások felhasználása intézményeink felújításakor – mondta Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat környezetvédelmi csoportjának vezetője. – Több oktatási intézményben, például a Kandó téri iskolában és a Bambi bölcsődében is megtörténtek a nyílászárócserék és szigetelések. Azt gondolom, hogy ha a kollegák bővebb ismereteket szereznek, akkor hasznosítani tudják a hallotakat, tudják, hogy miért fontos egy környezetvédelmi jellegű beruházás, és kihez kell fordulni, kit kell keresni ez ügyben.
Az önkormányzat egyébként jelenleg is pályázik napkollektorok, napelemek beszerzésére. Lévai István Zoltán alpolgármester a december 3-i konferencia megynyitásakor megerősítette, hogy a városvezetés kiemelten kezeli a környezetvédelem területét.
- Szűkös anyagi lehetőségeink ellenére igyekszünk kihasználni minden lehetőséget, hogy a környezettudatos nevelés már az óvdában elkezdődjön. A környezetvédelem az Európai Unióban kiemelt terület, ezért folyamatosan fel kell készülnünk azokra a pályázatokra, amelyek lehetőséget biztosítanak a megújuló energiaforrások felhasználásának, vagy egyéb környezetvédelmi módszerek területén – mondta az alpolgármester.
A konferencia résztvevői az előadásokon tájékozodhattak a kerületi oktatási intézményekben, épületkebne tervezett, illetve már megvalósult környezetvédelmi beruházásokról is. Ezen kívül elődasát hallhattak többek között a napkollektorok, napelemek felhasználási lehetőségeiről, és csapadékvíz úgynevezett zöldtetőkkel – tetőre telepített élő növénykertekkel – történő visszatartásáról, ami megakadályozza a csatornarendszerek túlterhelését.