Bokros volt a NATIK vendége

Írta:  2013.01.14.
Leginkább az elmúlt 12 év kormányzati hibáival okolta a magyar gazdaság jelenlegi rossz állapotát Bokros Lajos a NATIK klubestjén.
Leginkább az elmúlt 12 év kormányzati hibáira vezette vissza a magyar gazdaság jelenlegi rossz állapotát Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter, európai parlamenti képviselő a Nők a XVIII. kerületért január 11-i klubestjén beszélt Magyarország jelenlegi gazdasági, illetve belpolitikai helyzetéről.
Bokros Lajos szerint egy ilyen elemzés során higgadt, árnyalt és távolságtartó véleményformálás szükséges.

- Sajnos ma itthon annyira eluralkodott a gyűlölet, az érzelemből fakadó véleménynyilvánítás, a dolgok leegyszerűsítése, hogy ha korrekt elemzést akarunk készíteni, akkor a gazdasági folyamatokat több oldalról kell megvizsgálni – mondta Horn-kormány egykori pénzügyminisztere.
Mindezzel együtt Bokros Lajos úgy véli, hogy az ezredforduló óta eltelt bő évtizedben minden politikai oldal sorozatos hibákat követett el a kormányzásban. A politikus nem ért egyet azzal a pesszimista véleménnyel, miszerint, ha Európában gazdasági válság van, akkor egy kormányzat bármit csinálhat, nem lehet gazdasági növekedést elérni. Ellenpéldaként Lengyelországot hozta fel, amely az EU-ban az egyetlen, amely 2008-ban – és azóta is minden évben – növekedést produkált, míg ezalatt Magyarország gazdaságilag az ukrán és román szintre süllyedt.
Bokros Lajos szerint megfelelő intézkedésekkel 3 év alatt helyes irányba lehetne terelni az ország gazdaságát. Sokkal nagyobb bajt vél felfedezni azonban a társadalom megosztottságában.
- Az elmúlt 12 évben okozott erkölcsi és morális kárt több évtized alatt lehet csak rendbe hozni – vélekedett az EP-képviselő.
Arra a kérdésre, hogy vállal-e politikai szerepet a 2014-es országgyűlési választásokon Bokros Lajos úgy válaszolt, hogy vannak ilyen irányú elképzelései.
- Törekszünk arra, hogy jelen legyünk a politikai erőtérben. Először is a kormányváltáshoz széleskörű társadalmi összefogásra van szükség. A választások után pedig ésszerű, szakszerű kormányzásra, amelyhez adott esetben én is hozzá tudnék járulni – mondta.