Az aradi vértanúkra emlékeztek

2021.10.06.

Az 1848-49-es forradalom tizenhárom kivégzett honvédtisztjére emlékeztek ma a Kiss Ernő tábornok (az aradi vértanúk egyike) tiszteletére állított emléktábla előtt a kerületünkben.

Részt vettek a megemlékezésen kerületünk vezetői, politikai pártok és civil szervezetek képviselői egyaránt. Mindannyian virágokkal és koszorúkkal rótták le tiszteletüket a mártírhalált halt hősök előtt.

Ünnepi beszédet mondott az eseményen Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, aki a vértanúkra emlékezve, az összefogásra, a közös célok megvalósítására és a helyes cselekedetek fontosságára fektette a hangsúlyt.

- Kik voltak ezek a hősök? Honvédtisztek voltak, akik felesküdtek a haza védelmére, egy polgári Magyarország kialakítására. Különböző társadalmi, vallási, nemzetiségi körbe tartoztak, hiszen volt köztük magyar, örmény, osztrák, német, horvát, szerb is. Egy dolog összekötötte őket - a becsület és az összetartás. Azt tudnunk kell, hogy sok minden nem változott azóta sem. Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mit üzennek nekünk ezek a hősök, azt egészen biztosan üzenik, hogy egy országot akkor lehet felépíteni, ha hiszünk az alapvető értékekben, ha hiszünk abban, hogy ez az ország fontos, és megbecsüljük a lakóit. Tudnunk kell többek között azt is, hogy csak úgy lehet egy országot felépíteni, ha vannak határozott célok, és azt mindenki meg szeretné valósítani. Csak akkor tud ez az ország boldogulni, ha mindannyian azt tesszük, ami helyes – hangzott el a polgármester beszédében.