Megszűnik a fölösleges kitérő

Írta:  2013.02.28.
Több XVIII. kerületi buszjárat útvonalának módosítását is tervezi a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Több XVIII. kerületi buszjárat útvonalának módosítását is tervezi a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. mint közlekedésszervező. Ezek közül leghamarabb a 194-es és a 198-as autóbusz útvonala változhat meg. A két járat a jövőben jobban szolgálhatja a Gloriett-lakótelepen élők kényelmét és a szomszédos ipartelepet. Az érintett utasok 2-3 perccel rövidebb idő alatt juthatnak el úti céljukhoz.
A BKK két változatot dolgozott ki az útvonal módosításra, és erről mind az utasok, mind a kerületi önkormányzat véleményét kikéri. A járatok menetrendjét nem érintik a változtatások.

Rövidül a hurokútvonal

A 194-es autóbusz a Gloriett-lakótelep végállomás irányában jelenleg kitérőt tesz a Besence utcai ipartelep felé, ezáltal a lakótelepre eljutni kívánók utazási ideje hosszabb az indokoltnál, míg az alacsony forgalmú Besence utcában a szükségesnél több jármű közlekedik. Az utazást az útvonal egyszerűsítésével kívánják meggyorsítani, ezért a 194-es autóbusz útvonala a Gloriett-lakótelep felé úgy módosulna, hogy a járatok kihagynák a Méta-Besence–Közdűlő utcai kerülőt, helyette a Pozsony utcából egyenesen az Ipacsfa utcába hajtanának. Az utca elején kialakítható egy új megállóhely, a buszok ott állnának meg az Ipacsfa utca elnevezésű megálló helyett. Lehetséges változás az is, hogy ezt a hurokútvonalat a jelenlegivel ellenkező irányban teszi meg a busz.

A 198-as autóbusz a Rákoscsaba-Újtelep irányban betérne a Besence–Közdűlő– Ipacsfa–Tövishát–Goroszló utca útvonalra, hatékonyabban szolgálva így az ipartelepet és a lakótelepet is. A Dél-pesti autóbuszgarázs felé az egyik változat szerint maradna a jelenlegi egyenes útvonal a Méta utcában, a másik lehetőség, hogy ebben az irányban is bemenne a busz a Gloriett-lakótelepre, és érintené az ipartelepet is, mielőtt eléri a végállomást.

Alacsonypadlós buszok érkeztek

Az év elején újabb alacsonypadlós autóbuszok jelentek meg a XVIII. kerületi járatok vonalán. A BKK által biztosított beruházási forrásokból a járműállományt tavaly 38 Volvo 7700 és 31 Mercedes Benz Citaro O530 típusú használt szóló, azaz rövid autóbusszal sikerült bővíteni.
Kerületünkben a 36-os, a 95-ös, a 98-as, a 98E jelzésű, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 198-as, a 217-es, a 282E és a 284E jelzésű járatok útvonalán január 1-jétől munkanapokon és szombaton összesen 5, vasárnap és ünnepnapokon 4 ilyen típusú jármű közlekedik.
 


Elfogadható tervek

A BKK a tömegközlekedési útvonalak változtatásával kapcsolatban köteles előzetes tájékozódási, egyeztetési és véleményezési lehetőséget biztosítani az érintetteknek.
– A kerületi önkormányzat és a BKK a polgármesteri hivatalhoz beérkezett, illetve az önkormányzati képviselők által a fogadóórájukon felmért lakossági igények alapján egyeztetett arról, hogy a tömegközlekedés fejlesztésének keretében milyen változtatásokról lehet szó – mondta Takács Ferenc, a XVIII. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási és műszaki irodájának vezetőhelyettese. – Bár a 194-es és a 198-as viszonylat tekintetében mindkét felvázolt módosítás megfelelőnek tűnik, egyelőre nem nyilatkozhatok bővebben, mert a hivatal is csak a napokban kapta meg a BKK-tól a tervezett javaslatokat. Az álláspontunk kialakításához egyeztetnünk kell többek között a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakembereivel is.

Máshol is lehet változás

Takács Ferenc hozzátette, hogy a szolgáltatások színvonalának emelése érdekében további autóbuszjáratok útvonala vagy menetrendje módosulhat a jövőben. Ezek a változások, „finomítások” – természetesen megfelelő szakmai egyeztetések után – a kerület több részének (Havanna-lakótelep, Lónyaitelep, Ganztelep, Szemeretelep, Alacskai úti lakótelep) tömegközlekedési vonalhálózatát érinthetik.