Életmentő mammográfia

Írta:  2013.04.05.
A korai felismerés eszköze a mammográfiás szűrővizsgálat, mégis a behívott nők alig fele (!) vesz csak részt rajta.
A korai felismerés eszköze a mammográfiás szűrővizsgálat, mégis a behívott nők alig fele (!) vesz csak részt rajta – ezt a tájékoztatást kaptuk dr. Nahm Krisztina szűrőcentrum-vezetőtől.

Bár kerületi lakos, több mint egy évtizede jár át a „szomszédba”, a XVII. kerületben (Pesti út 177.) található HT Medical Centerbe, ahol április elejétől várják a XVIII. kerületben lakó 45–65 éves nőket, akik utoljára két éve voltak mammográfiás vizsgálaton.
– A szűrővizsgálat életet menthet, térítésmentes, ezért is érthetetlen, miért nem vesz részt rajta valamennyi értesített – mondta Nahm Krisztina, aki adatokkal is szolgált.
Évente csaknem tízezer behívót küldenek a kerületünkbe, a megjelenési arány tavaly 40-45 százalékos volt, ami ugyan több, mint az azt megelőző években, amikor 20-25 százalékot tett ki, de még mindig kevesen élnek a lehetőséggel.
– Minden szűrési időszakban (ez most április–május) a vizsgált kerületi lakosok mintegy öt százalékánál találunk „valamit”, amiért visszahívjuk őket újabb vizsgálatokra, és sajnos egy százalékuknál daganatos betegség derül ki.
Az idejében diagnosztizált betegség tehát életet menthet! A mammográfiás vizsgálattal két évvel korábban vehető észre a kialakuló daganat, mint ahogy az ember saját magán észleli például tapintással, ezért is nagyon fontos az időben való megjelenés.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a behívón szereplő időpont nem felel meg, a következő számon lehet újat kérni: 253-6195. Ha az üzenetrögzítő kapcsol be, rá kell mondani a telefonszámot, mert mindenkit visszahívnak.