Véleményezze Ön is a budapesti levegőminőségi tervet

2021.12.02.

Most lehet véleményezni a Pest Megyei Kormányhivatal által összeállított budapesti levegőminőségi tervet

jogszabály szerint levegőminőségi tervet kell készíteni azokon a területeken, ahol a légszennyező anyagok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, PM10, PM2.5, ólom, benzol vagy szén-monoxid) éves átlag szintje meghaladja a határértéket.

Ebben a tervben olyan intézkedéseket kell meghatározni, amelyek végrehajtásával betarthatóak a légszennyezettségi határértékek. Budapest és térsége (több mint 90 település) esetében a levegőminőségi tervet a Pest Megyei Kormányhivatal készíti el, az érintettek bevonásával.

A Kormányhivatal november 18-án közzétette az általa összeállított, aktuális levegőminőségi tervet, amellyel kapcsolatban a lakosság véleményét is várják. Ezt december 17-ig lehet megtenni emailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a Kormányhivatal postai címén. A dokumentum a Kormányhivatal weboldalán letölthető(jobb oldali menüsorban található zip fájl). A Fővárosi Önkormányzat, mint érintett szervezet, szintén eljuttatja észrevételeit a Kormányhivatalhoz.

Ezúton kérjük a budapesti lakosok és civil szervezetek közreműködését és segítségét abban, hogy hivatalos véleményünkbe a lakosság észrevételeit is minél inkább be tudjuk építeni. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy a Kormányhivatal felé megküldött véleményeket a fenti email cím mellett az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre is küldjék meg! (Figyelem: az észrevételeket hivatalosan a Kormányhivatal gyűjti. Amelyek csak a Fővárosi Önkormányzatba érkeznek be, azokat a Kormányhivatal nem tudja majd figyelembe venni.)

HungAIRy projekt keretében a Fővárosi Önkormányzat vállalta, hogy aktív szerepet vállal a Budapest és környéke aktuális levegőminőségi tervének kétévente történő felülvizsgálatában, és a Budapesttel kapcsolatos észrevételeit, módosítási javaslatait eljuttatja a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. A LIFE programból finanszírozott HungAIRy projektben tíz magyar önkormányzat dolgozik együtt településük levegőminőségének javítása érdekében.