Védekezzünk a méhnyakrák ellen!

Írta:  2013.04.24.
Napjainkban Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb női rákbetegség.
Napjainkban Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb női rákbetegség – országosan 450, kerületünkben 5 nő hal meg évente méhnyakrák következtében. Szűrővizsgálattal, idejében felismerve, a megbetegedések aránya 80 százalékkal, a halálozásoké 90 százalékkal lenne csökkenthető, tudtuk meg dr. Mikecz Tibor szülész-nőgyógyász vezető főorvostól, klinikai onkológustól.

A statisztikák rendkívül magas számokról árulkodnak, döbbenetes, hogy az esetek száma háromszor több, mint az Európai Unió fejlettebb országaiban.
Az új betegek száma is magas: hazánkban 2500-3000, a kerületünkben 15-20 nőnél diagnosztizálják évente a méhnyakrákot.
– A megelőzésben kiemelten fontos az egészséges életmód, a tisztálkodás, a biztonságos szex. A legfontosabb a szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel, amely minden nőnek javasolt évente a szexuális élet megkezdésétől, de legalább 18 éves kortól 70 éves korig, és legalább 3 évente – mondta dr. Mikecz Tibor.

Férfiaknál is előfordul

A méhnyakrák a méh alsó, a méhüreget a hüvellyel összekötő keskeny részének a rosszindulatú megbetegedése, amely kezelés nélkül továbbterjed, és halálhoz vezet.
– A megbetegedést elsősorban fertőzések váltják ki: herpesz, klamídia, nem specifikus gyulladások, de 99,7 százalékban a humán papillomavírus (HPV) a kórokozó, amelynek felfedezője Nobel-díjat kapott. Mintegy 130 fajta vírus ismeretes, közülük 40 rákkeltő. Fontos tudni, hogy a HPV férfiaknál is előfordul, sőt tünetmentesen terjeszthetik, de megbetegedést is okozhat náluk. A HPV nemcsak szexuális úton terjed, hanem bőrön át (a nagyajkak, a herezacskó, a végbélnyílás bőrfelületével történő érintkezés), a szájnyálkahártyán át (orális szex), az ujjak bőrén át, anyáról gyermekére (szülés közben) is, ezért az óvszer sem biztosít teljes védelmet.

Lassan alakul ki

A vizsgálatok csekély kellemetlenség járnak, amely nem hasonlítható össze azzal a veszéllyel, amely az elmaradásuk esetén fennáll.
– A legfontosabb a korai felfedezés. Ennek eszköze a szűrővizsgálat: külső és belső vizsgálat. Vérvizsgálattal kimutathatók a vérben keringő HPV elleni antitestek, ami főleg férfiaknál fontos, mert náluk egyéb teszt nem áll rendelkezésre, ugyanakkor meg-, illetve visszafertőzhetik a partnerüket. A vizsgálatok eredményéről minden esetben szóbeli és írásbeli felvilágosítást kapnak a résztvevők, és szükség szerint gyógykezelésben részesülnek.


Keressük fel a szakrendelőket!


A kerület lakossága számára az önkormányzat hathatós támogatásával ingyenesen áll rendelkezésre a méhnyakrákszűrés (a HPV-é is). A védőoltás előzetes bejelentkezés alapján kapható a pestszentlőrinci Thököly úti szakrendelő onkológiai és nőgyógyászati, valamint a pestszentimrei Nemes utcai szakrendelő nőgyógyászati szakrendelésén. Felvilágosítás: 297-1252, 297-1253, 297-1210.
 

Fontos, hogy a vizsgálat előtt nem szabad hüvelyöblítést végezni, gyógyszert, tampont használni, szexuális életet élni, és hogy ne legyen menstruáció. A méhnyakrákot megelőző állapotok felismerése, idejében való kezelése ma már teljes gyógyulást eredményez. A HPV-fertőzéstől számítva 10-20 év alatt alakulhat ki a rákbetegség.

Fontos a szűrés

Az esetlegesen kialakult méhnyakrák felfedezése is egyre többször jár gyógyulással, mintegy 80 százalékkal csökkenthető a halálozás. Sajnálatos, hogy Magyarországon a nők nagyobb része nem vesz részt szűrővizsgálaton. A fertőzött nők (a férfiak is!) tovább fertőzik partnerüket, partnereiket.
Az orvostudomány korszakalkotó vívmánya, hogy létrejött a méhnyakrák elleni védőoltás. Magyarországon a legmagasabb rizikójú vírusok elleni HPV-vakcinák vannak forgalomban, de sajnos az összes nagy rizikójú vírus ellen még nincsen védelem. A védőoltás nem ad felmentést a rutinszerű éves méhnyakrákszűrés alól.

Külföldi tapasztalatok

A XVIII. kerület önkormányzata, a szakorvosokkal egyetértésben, a nehéz gazdasági helyzet ellenére ingyenesen oltja a kerületben lakó 14 éves iskolás leányokat. Az oltószer 4 komponensű, a nagy rizikójú vírusokra, az alcsoportokra és a kondilóma ellen is hatásos. Így remény van mind a méhnyakrák, mind a gyulladások számának csökkenésére. Azoknál, akik már védőoltást kaptak, nem találtak méhnyakrákot, és kevesebb az egyéb rákbetegség és a gyulladás is. A mostani ismeretek szerint az oltás 18-20 évre ad védettséget, és Angliától Spanyolországon, Olaszországon, Kanadán át Ausztráliáig egyre több országban alkalmazzák sikerrel.