Beruházások és kilátások

2021.12.14.

A járványhelyzetre és az ebből is eredő pénzszűkére tekintettel már a második olyan év volt az idei, amikor az önkormányzatok nem a saját elképzeléseiknek megfelelően fejleszthették a környezetüket. Szaniszló Sándor polgármestert az elvonások ellenére megvalósult beruházásokról és a jövő évi kilátásokról kérdeztük.

 

■ Év végén szokás számot vetni azzal, hogy mi történt velünk a mögöttünk hagyott időszakban. Ezúttal inkább a jövőre szeretnék koncentrálni, de röviden mi az, amit sikerült elérni, és mi az, amit nem?

■ Azt mondhatom, hogy a több szempontból is nehéz körülmények ellenére jó évet zár a XVIII. kerületi önkormányzat. Idén is folytatódtak a kerületi fejlesztések. Átadtuk Pestszentimrén a gyermekorvosi rendelőt, amit ugyan az elődeink kezdtek el, de nekünk jutott a befejezése. Úgy tűnik, hogy az imreiek nagyon szeretik. Ezzel együtt átadtuk az agorát is, a két gyógyintézet közötti közösségi teret, amely a jövőben sok koncertnek és egyéb rendezvénynek lesz kiemelt színhelye, és remélhetően az imreiek kedvelt találkozási pontjaként is szolgál majd. Érdemben sikerült megteremteni a Fáy utcai rehabilitáció pénzügyi alapjait és érvényes közbeszerzési eljárást lefolytatni, amelynek eredményeként a beruházási összeg kedvezőbb lett, mint az előzetes elképzelések. A Fáy utcai leromlott állapotú szociális bérlakásokból sikerült mindenkit közös megegyezéssel sokkal jobb körülmények közé költöztetni, és a helyszínen 2023-ban 46 modern önkormányzati lakással gazdagodik a kerület. Az elvonások miatt ugyan kisebb mértékben, de folytattuk a járdaprogramot, valamint a földútprogram keretében több mint két és fél kilométer új úttal bővült a kerület. Jól haladnak az intézményfejlesztési beruházások is. Futókörök is létesültek, aminek eredményeként immár négy helyen lehet futni, és további kettőn dolgozunk. Tekintettel arra, hogy a kormányzati elvonások csaknem hatmilliárd forintos hátrányba hozták a XVIII. kerületet, voltak olyan beruházások is, amiket nem sikerült idén megvalósítani. Ilyen a Lőrinci Sportcsarnok, amelyet forráshiány miatt nem tudtunk befejezni. Kisebb fejlesztések ugyan voltak Balatonakalin, a táborban, de a központi épület átépítése még várat magára. A Fővárosi Önkormányzat - amelytől 80 milliárdot vett el a kormányzat intézkedési csomagja - nagyon nehéz anyagi helyzete miatt az Üllői út felújítása 2022-re tolódik. A kerületi CT- és MR-berendezések beszerzését is el kellett halasztani, de nem mondtunk le róla.

KÖZELEBB A HELYIEKHEZ

■ A polgármesteri kérdezz-felelek fórum a járványhelyzetre adott válasz, vagy inkább a XVIII. kerületiekhez való közeledés szándékát mutatja?

■ Ennek lényege az, hogy a közösségi oldalamon időről időre megkérjük a helyi lakosokat, hogy írják meg a számukra fontos kérdéseket, ügyeket, mi pedig megpróbálunk ezekre 24 órán belül válaszolni. Ez segít eldönteni, melyek azok a legfontosabb ügyek, amelyekkel foglalkoznunk kell. Egyrészt megtörténhet, hogy mi a városházán egészen mást látunk fontosnak, mint például a kertvárosi vagy a pestszentimrei emberek. Másrészt fontosnak érezzük a lakossággal való kétirányú kommunikációt, hiszen az elődeinkkel szembeni kritika sokszor éppen az volt, hogy nem lehet őket elérni, nem válaszolnak a kérdésekre. Mi szeretnénk a városházi munkát sokkal közelebb vinni a kerületben élőkhöz.

JÓ SZÁNDÉK, KREATIVITÁS

■ Játsszunk kicsit... Mondjon egy ön szerint jó forgatókönyvet a következő esztendőre, illetve milyen lehet Pestszentlőrinc-Pestszentimre számára egy rossz év?

■ Az utóbbival kezdem. Akkor lenne egy újabb rossz évünk, ha nem tudnánk túllendülni a koronavírus- járvány által okozott gazdasági és szociális nehézségeken. Nagyon remélem, hogy ez a negyedik hullám lesz az utolsó, hogy túl lesz rajta az emberiség, közte a XVIII. kerület lakossága is. Egy jó év akkor köszöntene be, ha akár az országgyűlési választások eredményeként, akár a kormányzati szándék változásával visszakaphatná a kerület azt az immár kétszer hatmilliárd forintját, amit elvettek tőle. Ebben a képviselő-testületben ugyanis több van, mint amennyi lehetőséget eddig kapott. Nagyon sok jó szándék, nagyon sok kreatív elképzelés és ötlet, valamint terv van, amellyel látványosan tudnánk a kerületünket fejleszteni. A kormányzati büntetések végével, a környezet szerencsés változásával azt remélem, hogy lesz módja megmutatni a testületnek az értékeit.

ÁTDOLGOZOTT ÉV UTÁN

■ A jelek szerint harcos év is lesz a 2022.

■ Minden választási év a küzdelemről szól. Csak a reményemet merem kifejezni, hogy jövőre olyan kormány alakul, amely nem tesz különbséget a kormánypárt és az ellenzék által vezetett önkormányzatok között és sokkal jobban értékeli az európai közösséghez való tartozást.

■ Ebből a küzdelemből karácsonykor és szilveszterkor talán még nem érzünk sokat. Ön számára milyenek lesznek az ünnepek?

■ Egy átdolgozott év után - talán mindannyian így vagyunk vele - fogadkozni szoktunk például arról, hogy a családunkkal, a szeretteinkkel töltjük az év utolsó napjait. Remélem, hogy ez nekünk megadatik, és kívánom, hogy a kerület valamennyi családjában így lehessen.

Bodzay Zoltán (bp18 – Városkép)


vissza