A családdá válás ünnepe

Írta:  2013.04.29.
Évek óta sikeres a kerületben is a Születés Hete rendezvénysorozat, amely idén május 4-én kezdődik.
Tizennégy évvel ezelőtt jutott eszébe először néhány civilnek, hogy fontos és hasznos dolog a szülés előtt álló kismamákat, a babát váró családokat széleskörűen tájékoztatni arról, milyen örömteli, egyszersmind komoly feladat előtt állnak.

A kitűzött cél világos és logikus volt: segíteni abban, hogy a kismamával a szülés ne csak megtörténjen, hanem valóban különleges eseménynek számítson az életében. Az ilyen célok elérésére egy kampány a legalkalmasabb, amely akár az egész országban meg tudja szólítani az érintetteket.
Így jött létre a Születés hete című programsorozat, amelyet évente egyszer rendeznek meg országszerte civilek, intézmények és önkéntesen dolgozó szakértők részvételével. A kezdeményezéshez már az első időkben csatlakozott a XVIII. kerület is.
Az idei Születés hetét május 4. és 12. között tartják – a szokásoknak megfelelően a kerületünkben is több helyszínen. A meghívott szakemberek (nem szorosan a születéshez kapcsolódóan) olyan fontos témákban is tájékoztatják az érdeklődőket, mint a diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia, hogy miképpen lehet kezelni a hisztit, hogy milyen pszichológiai hatásai vannak a különböző meséknek, hogy miképpen válhat le egymásról szülő és gyerek a kisiskoláskor kezdetén, hogy milyen hatással van a média a gyermekekre, és hogyan dolgozzák fel a gyászt a kicsik. A gyakorlati foglalkozások között babaangol, ringató, mondókázás szerepel, a kiegészítő programok között pedig babaruha-börze, filmvetítés és kiállítás is lesz.