Felgyorsul a kerület

Írta:  2013.04.29.
Már az idén meg akarják kezdeni a ferihegyi gyorsforgalmi utat átívelő Felsőcsatári úti híd átépítését, aminek révén biztonságosabbá válna az út.
Már az idén meg akarják kezdeni a ferihegyi gyorsforgalmi utat átívelő Felsőcsatári úti híd átépítését, aminek révén biztonságosabbá válna az út. Emellett a BKK-Közút Zrt. elkészíttetné azt a tanulmánytervet, amelynek alapján összenyitnák a gyorsforgalmi utat a mellette futó Gyömrői úttal, s így gyorsabban lehetne elérni a város belső kerületeit.


Többször okozott már balesetet, hogy teherautók vagy emeletes buszok figyelmen kívül hagyták a magasságkorlátozó jelzést, és 3,9 méternél magasabb járművekkel hajtottak be a gyorsforgalmi útra. A korlátozásra azért van szükség, mert a Felsőcsatári útnál a gyorsforgalmi út fölött átívelő híd alatt csak 3,9 méternél alacsonyabb járművek férnek el.

Szabványos híd épül

– A Felsőcsatári úti híd átépítésével lehetőség nyílna arra, hogy a szabványos méretű, 4,6 méternél nem magasabb járművek biztonsággal használják a gyorsforgalmi utat – tájékoztatott Hodik Zoltán, a BKK-Közút Zrt. szakembere, a fejlesztés irányítója, akitől azt is megtudtuk, hogy a híd átépítésének tervezési munkái még az idén megkezdődnek, és az átépítés a jelenlegi ütemezés szerint jövőre be is fejeződne. Ezzel párhuzamosan az Attila utcai gyalogos felüljárót is felújítják.

A két utat összenyitnák

Ez a közlekedésbiztonsági fejlesztésnél sokkal nagyobb hatású átszervezés megkönnyíti majd a XVIII. kerületiek, elsősorban az Erzsébet-Bélatelepen, Ferihegyen, Ganzkertvárosban, a Lakatos-, a Miklós- és a Szemeretelepen élők közlekedését.

– Jelenleg gyakran alakul ki lehetetlen helyzet a ferihegyi gyorsforgalmi úton, mert baleset vagy más forgalmi akadály esetén nem lehet kihajtani onnan – tájékoztatott Almássy Kornél, a BKK-Közút vezérigazgatója. – Az út kiszélesítése 2 x 2 sávosra horrorisztikus költség lenne, viszont az a Gyömrői úttal összenyitható, és így több helyen lehetne fel- és lehajtani. Elsőként tanulmányterv készül, amely a gyorsforgalmi út és a Gyömrői út összenyitásának lehetőségeit vizsgálja buszsáv kialakításával.
A kerületi közlekedést előnyösen érintő átszervezést Ughy Attila polgármester is szorgalmazta.
– Jelenleg csak kisebb mértékben segíti a kerületiek közlekedését a gyorsforgalmi út, hiszen korlátozott a fel- és lehajtás. Az összenyitással több ponton keresztül is könnyen lehetne használni az utat, és ez nem csupán annyit jelentene, hogy gyorsabban érhetünk a város belső kerületeibe, de gazdasági előnyökkel is járna. A tapasztalatok szerint a gyorsabb közlekedés a vállalkozásokra is kedvezően hat, így gyarapodhat a kerület.

Egyeztetés a lakossággal

Az elképzelések szerint az összenyitással egyes szakaszokon 2 x 3 sávos út jönne létre, amelyen a szélső sávot a le- és felhajtók, valamint a buszok használhatnák. A tervezés során a lakossággal is egyeztetni fognak, hogy az érintettek számára a legoptimálisabb megoldás szülessen.
A csomópontok előtt forgalomirányítással oldanák meg az alul- vagy felüljárók használatát. Ezek az átalakítások, a tanulmányterv elkészülése után, a következő esztendőkben valósíthatók meg. Első lépésként várhatóan a Ráday Gedeon utcai csomópont és Ferihegy 1. közötti szakaszon valósulhat meg a gyorsforgalmi út összenyitása.