30 + 3 éve együtt

Írta:  2013.05.14.
Hajszálon múlott, hogy a Dél-pesti kórház 33 évvel ezelőtt nem Pestlőrincen épült meg. A cél mindenesetre eleve az volt, hogy a XX. és a XVIII. kerületet is ellássa az új intézmény.
Hajszálon múlott, hogy a Dél-pesti kórház 33 évvel ezelőtt nem Pestlőrincen épült meg. A cél mindenesetre eleve az volt, hogy a XX. és a XVIII. kerületet is ellássa az új intézmény. Nem csoda tehát, ha története összenőtt a régióéval, és hogy a betegek ugyanúgy ragaszkodnak hozzá, mint a kerületi orvosok.

− A háziorvosok is meglepődtek, amikor 2012 nyarán a tisztiorvosi rendelet a Dél-pesti kórház ellátási körzetéből más intézményekhez csoportosította a kerületet – mondta dr. Maitz László, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.
A rendelet ugyan lehetővé tette, hogy végeleges döntésig a háziorvosok éppúgy beutalhassák a fekvőbetegeket a Dél-pestibe, ahogyan a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vagy a Szent István-Szent László Kórházba, mégis támadt némi bizonytalanság orvosban, betegben egyaránt.

Szakmai irigység

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat 1980-ban adták át az akkori XX. és XVIII. kerület határában a dél-pesti régió betegeinek.
− A terv első pillanattól az volt, hogy az egész régió számára létesüljön egy új intézmény. Az eredeti tervek számításba vették a lehetőséget, hogy a XVIII. kerületben épüljön meg a kórház, de akkor a XX. kerületi tanács tudott egy igazán megfelelő telket biztosítani a célra – mondta Maitz László. − A szakma örömmel és egy kis irigykedéssel tekintett az intézményre, hiszen egy új kórház infrastrukturálisan sokkal korszerűbbnek számított. Ebben a tekintetben hasonlított a lőrinci szakrendelőre, amely a nagyon kevés új építésű fővárosi szakrendelő egyike.
A pestszentlőrinci és pestszentimrei fekvőbetegeket addig a Bajcsy látta el, 1980-tól az új intézmény. Az azóta eltelt 33 évben szorosan össze is nőtt a kórház és a kerületi alap-, illetve szakellátás. Az önkormányzat és egészségügyi intézményei pedig a kórház új vezetőségére alapozva az eddigieknél is szorosabb együttműködést és kapcsolattartást várnak el.

Orvos-beteg kapcsolat

− Nem csak egyszerű jogi kapcsolatról van szó – magyarázta Maitz László, aki jól ismeri a térség egészségügyi ellátó rendszerét, hiszen maga is volt a Jahn Ferenc Kórház főigazgató-helyettese, s vezette a pesterzsébeti és a gyáli szakrendelőt is. – A Dél-pesti kórházból számos orvos került át az itteni alap- és szakellátásba. Az úgynevezett egészségügyi integráció mintegy tíz évében pedig a kerületi háziorvosok rendszeresen bejártak a kórházba. Egyfelől a betegeiket kísérték, másfelől továbbképzéseken vettek részt.

Nem csoda hát, ha orvos és beteg kapcsolata egészen szorossá vált.
− Régi és általános tapasztalat, hogy a betegek nem kórházhoz kötődnek, hanem orvoshoz. Ez alatt a 33 év alatt rengeteg olyan orvos-beteg kapcsolat alakult ki, amelynek felszakítása a betegnek ártotta volna a legtöbbet. Amikor nyilvánossá vált a tisztiorvosi rendelet, azonnal jelezte mindhárom érintett kórház, hogy kész befogadni a kerületi betegeket. A háziorvosok átmeneti bizonytalansága abból fakadt, hogy el kellett dönteniük: a papírforma szerint járjanak el, vagy a beteg igényének megfelelően. A szakma ezért tartotta fontosnak, hogy a kerület visszakerüljön a Dél-pesti kórház ellátási körzetébe, és ezért volt nagyon fontos, hogy Ughy Attila polgármester az ügy mellé állt.

Jó hírű osztályok

Nem kellett sokáig lobbizni: a tisztiorvosi rendelet már 2013 tavaszán visszautalta a kerületet a kórház ellátási körzetébe, és ezzel majdnem az eredeti állapot állt helyre.
− Bizonyos emelt szintű ellátások a progresszivitási szintnek megfelelően tartoznak más kórházakhoz – mondta Maitz doktor. – Ugyanakkor a Dél-pesti kórházban időközben több ellátás magasabb progresszivitási szintet ért el. Ki kell emelni azt is, hogy a kórház egyes osztályai fővárosi viszonylatban is kiemelkedők: például az urológia, az orr-fül-gégészet és a rehabilitációs osztály. Összességében azt mondhatjuk, hogy a betegek mindenképpen jól jártak a helyzet rendeződésével.