Ne bezzegezzünk!

Írta:  2013.06.01.
Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a diákoknak és a szülőknek a kerületben.
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosa május 30-án délelőtt a diákokkal beszélgetett a Vörösmarty iskolában, délután pedig a szülőknek tartott előadást A miértek címmel a Kondor Béla Közösségi Házban.

–A diákoknak szóló előadásom nem arról szólt, hogy „gyerekek, ne drogozzatok, ne igyatok, ne dohányozzatok” – mondta a toxikológus. – Inkább zenéről, az értékrendről, a Facebookról, internetről, a számítógépről, a szülőkkel való kapcsolatukról beszélgettünk. Délután pedig görbe tükröt tettem a szülők elé, de megjegyzem, hogy magam is egy kamasz fiú édesapja vagyok.
Zacher Gábor elmondta, hogy az okostelefonok és a számítógépek világában egy átlagos családban a felmérések szerint mindössze napi 7 perc jut a gyerekre, miközben a csemete 3 órát számítógépezik, a szülő pedig 3,5 órát tévézik. Ez az átlag 7 perc, általában olyan közhellyé vált kérdésekkel telik: Mi történt az iskolában? Megírtad a házi feladatot? Megetted az uzsonnádat? Hiányzik azonban az érdemi kommunikáció, mellyel a szülő megismerhetné gyermekét, és tudná, hogy miként gondolkozik, kikkel barátkozik, mi az érdeklődési köre…
A szakember felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a „bezzeg a mi időnkben” szlogen ma már semmit sem ér, mert a világ azóta nagyon megváltozott. A szakadék a két nemzedék között mára már nagyobb lett, mint 20-30 évvel ezelőtt volt. Ennek oka lehet a technika gyors fejlődése és a modernizálódás.
A szülők nem tudnak lépést tartani a technikai eszközök használtában a gyerekekkel, akiknek ez már „zsigerből” jön, ezért nevezte az előadó őket „őslakosoknak”, a szülőket pedig „betelepülteknek”.
– Próbáljuk meg összehasonlítani a korábbi ezelőtti szórakozási módokat a mostanival –hangsúlyozta a toxikológus. – A különbség látványos. Régebben a szórakozás iskolai keretek között zajlott és legkésőbb fél 11-re mindenkinek illett hazaérkezni. Mára ez nagyon megváltozott. Egy valamire való buli este 11 óra körül kezdődik. Így már választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy mit keresnek a kamaszok éjjel az utcán. Ilyenkor a szülők nem tudják, a gyerek merre jár, kivel és mit csinál. Mit iszik vagy mit szív, éppen mit vesz be.
Nagyon fontos kérdés, hogy van-e otthon kommunikáció? Zacher szerint a megoldás a kamaszkori problémákra elsősorban a beszélgetés volna a gyógyír. A toxikológus szerint ezeket a kommunikációs csatornákat azonban nagyon nehéz megnyitni. Emellett nagyon fontos a családi modell, az, hogy a gyerek mit lát odahaza. A családon belül a szeretet és a bizalom lehet a két kulcsszó.
Azok az értékeket, amelyeket a gyerek otthonról hoz, részben kortárscsoport mintából tanulja, az iskolában szív magába, alapvetően meghatározza a jövőjét.