Jön a parlagfű!

Írta:  2013.06.05.
Az allergén növények közül a parlagfű okozza a legtöbb kellemetlenséget. Június végéig kell gondoskodni a megelőzésről.
Az önkormányzat vagyongazdálkodási és műszaki irodájának környezetvédelmi csoportjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmúlt években nem növekedtek a kerületben a parlagfűvel fertőzött területek. Hogy ez a jövőben is így maradjon, érdemes sorra venni, kinek mit kell tennie a gyom irtása érdekében.

Irtani kell

Az Észak-Amerikából származó parlagfű rendkívül elterjedt gyomnövény, amely a sínek és a kieső utak mentén, az elhagyott, gondozatlan kertekben, telkeken bukkan elő leggyakrabban. Kedveli a meleget és a nyári csapadékot. A súlyos allergiás tüneteket a virágpora okozza, ezért fontos, hogy irtását még a virágzás előtt elvégezzük. Ezzel értelemszerűen a növény további szaporodását is gátolni lehet.

A kerttulajdonosoknak nem kell mélyebb botanikai ismeretekre szert tenniük, hogy tudják a dolgukat. A védekezést szabályozó 2008. évi XLVI. törvény szerint a parlagfüvet saját telken a virágbimbó kialakulása előtt, de legkésőbb június 30-ig kell lekaszálni, illetve kiirtani.

Ha a tulaj elfelejti

A törvényi előírást érdemes komolyan venni, mert az önkormányzatok mind határozottabban lépnek fel a kötelességüket elmulasztó tulajdonosok ellen. Ez az üres, beépítetlen telkek gazdáira is vonatkozik.
A környezetvédelmi csoport a következőképp tájékoztatta lapunkat: „A gyommentesítést elmulasztókkal szemben a környezetvédelmi hatóság intézkedik. Amennyiben a helyszíni ellenőrzés (amely az eljárás eredményessége érdekében az ügyfél közreműködése nélkül is elvégezhető) szabálysértést állapít meg, az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el, vagy eljárási bírságot szab ki, esetleg szabálysértési ügyben feljelentést tesz.”
A közérdekű védekezést a mindennapi nyelv kényszerkaszálásként említi. Ennek költségeit a tulajdonosnak kell állnia.

Többen is kaszálnak

A parlagfű elleni védekezés természetesen nem csupán a magántulajdonosok feladata. Az önkormányzati illetőségű közterületeken a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei végzik el a munkát. A kerület külsőbb területein a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Fővárosi Temetkezési Intézet Zrt. gondoskodik a gyomirtásról. Az Üllői út és a Gyömrői út melletti zöldterületek a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartoznak.
A környezetvédelmi csoporttól azt is megtudtuk, hogy a kerületben a BKV és a MÁV területeinek gondozása jelent továbbra is problémát.