Nemesfémek különleges ötvözete

2022.03.09.

Idén ünnepli tizenötödik születésnapját a Szabad Tavasz Fesztiválon nagykoncertet adó Budapest Bár. A csapat, amely 2007-ben eredetileg csupán egyetlen lemez erejéig állt össze, mára az ország egyik legismertebb zenekara lett, dalaikon már egy egész generáció nőtt fel. Mi a sikerük titka? Farkas Róberttel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

- Az az általános gyakorlat, hogy a zenekaroknak, énekeseknek van egy nagyon sikeres és ismertséget hozó időszaka, ami szerencsés esetben még egy jó ideig stagnál, aztán egyszer csak mindenki „retró” lesz. A Budapest Bárnál nem érzem ezt a tendenciát. Sőt…

- Igen, szerencsére egy olyan jó csapat alakult ki, amelyet tényleg a zene tart össze, és amelynek tagjai a mai napig nem tudják megunni egymást. Imádunk együtt játszani, a műfajok és a formációk folyamatos váltakozása miatt pedig még számunkra is minden koncertünk teljesen más és kihívás. Azt hiszem, ez a változatosság és a jó értelemben vett kiszámíthatatlanság látszik a közönségen is. Kisgyerekek, szülő, nagyszülők együtt jönnek a koncertjeinkre, és mindenki élvezi azokat, ami minket is inspirál. Ugyan tizenöt éve létezik a zenekar, de még mindig vannak sokan, akik most hallanak minket először, és nagyon hamar rajongókká válnak, ennek köszönhetően a népszerűségünk még mindig növekszik.

- A Budapest Bárnak tizenkét állandó énekese van, és rengeteg vendégművésszel is dolgoztok. Nem lehet zenekaron belüli pozíciókat meghatározni, hiszen mindenki ugyanazt a szerepet tölti be, ugyanakkor a saját zenekarában mindenki front¬ember. Nem szoktak az egók összecsapni?

- Egy zenészre frontemberként nagyon sok felelősség hárul, a beállástól egészen a koncert végéig nagyon stresszes helyzetben van. A Budapest Bár esetében viszont ez nem így van, hiszen a felelősség eloszlik. Jóval egyszerűbb az énekesek dolga, egy-egy koncerten három-négy dalt elénekelnek, nincs rajtuk az egész produkció felelőssége, így el tudják engedni magukat, és kvázi kikapcsolódásként élik meg a fellépéseket. Az egók ilyenkor teljesen félre vannak téve, mert mindenki élvezi, hogy nem csak róla szól a koncert. A „prímás” én vagyok, a koncert alatt igyekszem összetartani zeneileg és energiában is az egész csapatot.

- Gyakorlatilag nincs konkurenciátok a hazai zenei életben.

- A Budapest Bár olyan, mint a nemesfémek különleges ötvözete. Filmslágereket, kuplékat, tánc-dalokat és egyéb híres dalokat dolgozunk fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. Aki ezt a műfaji sokszínűséget és ezt a stílust szereti, az mind a Budapest Bárban zenél, így valóban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincs konkurenciánk. Alakulnak hasonló formációk, de azok vagy nem ilyen sokszínűek, vagy csak egy-két alka¬lomra állnak össze.

- Bár fontos szerepet játszik a cigányzenei kíséret, azért mégsem lehet titeket klasszikus cigányzenekarnak nevezni.

- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Cigányzenekar vagyunk, de mégsem, mert egy cigányzenekarban például nincsen dob. Ha az énekesek zenei hátterét nézzük, akkor meg inkább rockzenekar vagyunk, de valójában az sem. Kialakítottunk egy olyan saját hangzásvilágot, aminek köszönhetően nem vagyunk beskatulyázhatók. Még mi, tagok, sem tudjuk a nevét annak, amit csinálunk, egyszerűen csak élvezzük.

- Mit gondolsz, milyen egy igazán jó koncert? Mire számíthat majd a XVIII. kerületi közönség?

- Nekem nem is feltétlen a zenei makulátlanság jelenti a jó koncertet, hanem az, ha meg tudunk teremteni egy olyan hangulatot, egy olyan euforikus állapotot, amikor a közönség teljesen ki tud lépni a szürke hétköznapokból. Arra törekszünk, hogy mi és a közönség is bizseregjen, amikor muzsikálunk nekik, és ez a Sportkastélyban sem lesz másképp. Remélem, sokan mulatunk majd együtt.

(bp18 - Városkép - Domján Vivien)

 Szabad Tavasz Fesztivál Nagykoncert - március 12-én 14:00 órától a Pestszentimrei Sportkastélyban.

 Ingyenes.

 Nem kell védettségi igazolvány.

 Előzetesen (március 11-ig) két helyszínen (Pestszentimrei Sportkastély, Városgazda18 Ügyfélszolgálat) lehet regisztrációs jegyet kérni. A rendezvény ültetett jellege miatt csak 1300 fő vehet részt a koncerten.

 Egy karszalaggal mind a három program megtekinthető.

Részletes információk: varosgazda18.hu/szabadtavasz  facebook.com/programok18