Adjon vért nyáron is!

Írta:  2013.07.10.
Naponta akár 40 helyszínen keresheti fel a véradók a Magyar Vöröskereszt munkatársait.
A legnagyobb hazai humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt a nyári hónapok alatt is szervez véradásokat fesztiválokon és nagyobb rendezvényeken. Egy egészséges embernek néhány papír kitöltése után a véradás mindössze 10 perc, de három ember életét mentheti meg vele. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya szükséges.

Bár a véradás egyszerű folyamat, többféle kritériumnak kell megfelelni hozzá. Egy év alatt a nők négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért, de két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Véradó bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és a testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Egészségesnek is kell lenni, gyulladás vagy nátha kizáró ok. Emellett tetoválás után hat hónapot, herpeszfertőzés után négy hetet kell várni, sőt bizonyos gyógyszerek szedése után akár három évet is. A levett vért minden alkalommal kötelezően tesztelik HIV-, hepatitis B, hepatitis C és szifiliszfertőzésre. Pozitív eredmény esetén a véradót értesítik.

A Magyar Vöröskereszt véradást szervez 2013. 07.17-én a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon,- Bp. 1183 Üllői út 438.- 15.00-18.00-ig.

A Magyar Vöröskereszt honlapján havi lebontásban lehet tájékozódni az aktuális véradóhelyekről, de a legnagyobb közösségi portálra is felkerülnek az aznapi helyszínek. A Délpesti Területi Vérellátónál állandó jelleggel lehet vért adni, hétköznapokon reggel 8-tól délután 2 óráig. A véradás előtt ne feledkezzen meg az étkezésről és a bőséges folyadékfogyasztásról!