Új Üllői út születik

2022.03.17.

Nemcsak a tavaszi szél, hanem a változás és megújulás szele is érezhető volt ma az Üllői úton.

Ünnepélyes keretek között letették az első olyan épületnek az alapkövét, amelyik már része az Üllői út rehabilitációjának, újrapozícionálásának.

Az alapkövet és időkapszulát Kunhalmi Ágnes, kerületünk országgyűlési képviselője, Szaniszló Sándor polgármester és Bacsik György, a megújulási projekteket bonyolító Városrehabilitáció 18 NZrt. vezérigazgatója közösen helyezték el.

Modern, európai, jobb infrastruktúrával

Hosszú távon meghatározzák a kerület arculatát ezek a fejlesztések, mondta Kunhalmi Ágnes, aki szeretné, hogy a 18. kerületet új pályára állítsák, és méltóvá váljon a „Budapest Kapuja” névhez. A képviselőnő abban is bízik, hogy az átutazók és ideérkezők olyan kerületet láthatnak majd, ami európai és XXI. századi.

- Óriási dolog, hogy az Üllői úton végre elindulhat az a nagyszabású fejlesztési sorozat, amely nemcsak ezt a projektet fedi le, hanem véleményem és reményeim szerint egy folyamat lesz. Megmutatjuk azt, hogy az Üllői út egy modern, európai, akár körút és sugárút képet kaphat – előlegezte meg az országgyűlési képviselő.

Kunhalmi Ágnes a modern épületek mellé minőségi infrastruktúrát is igért. Elárulta, hogy a főváros már megvásárolta kerületünknek az alacsonypadlós CAF villamosokat, és csak az erőátviteli rendszer átalakítására kell pénzt szerezniük ahhoz, hogy ezek a villamosok közlekedhessenek az 50-es vonalán. Idén elkezdik az Üllői út aszfaltburkolatának a felújítását, és kormányváltás esetén visszaállítják az önkormányzatok üzemeltetésében lévő utak felújításának a támogatási rendszerét is. A költségek felét így az állam állná, ennek köszönhetően mindenhol jelentősen javulhatna az úthálózatok állapota.

Sok tervezés, munka, egyeztetés előzte meg a fejlesztéseket, tudtuk meg Szaniszló Sándor ünnepi beszédéből, aki az új épületek megjelenésével egy jobb kerület képét vetítette előre.

- Reményeink szerint egy új időszak veszi kezdetét. Társasházak, irodaházak fognak az Üllői út mindkét oldalán megvalósulni, és végre ez a hatvan évnyi hátrányban lévő városrész is fel tud zárkózni a legjobb kerületek színvonalára, ezért dolgozunk mi, és ezért dolgoztak sokan előttünk. Nagyon jó példája a kerület fejlődésének az is, hogy elkezdtük a Zsebők Zoltán Szakrendelő felújítását, és a Dolgozó utcai Házirendelő megújításán is dolgozunk.

A mai alapkőletétel helyszínén egy 82 lakásos társasház építését kezdik el heteken belül, az épület 14 hónap alatt fog elkészülni. A ház homlokzatán megjelennek majd a kerület történelmére emlékeztető téglaburkolatok, továbbá az mai kornak megfelelően zöld, növényekkel ellátott homlokzatot is kap.

Az Üllői utat érintő fejlesztésekről az alábbi linken lehet bővebb információkat szerezni:

https://budapest18.hu/innok-projektjeink/