Miért jó az itt élőknek egy új hazai repülős cég?

Írta:  2013.09.12.
Vajon jól járhat-e az új magyar légitársasággal a légiiparhoz ezer szállal kötődő XVIII. kerület is?
Nem véletlenül kísérte komoly figyelem a Sólyom Airways első, londoni járatának érkezését: az új légitársaság ugyan magánvállalkozás, a közvélemény bizonyos értelemben mégis a tavaly bedőlt állami óriás, a Malév utódjának tekinti. Vajon jól járhat-e vele a légiiparhoz ezer szállal kötődő XVIII. kerület is?

Az Álmos nevet kapta az új magyar magán-légitársaság, a Sólyom Hungarian Airways Kft. első repülőgépe. A vándorló magyarokat a Kárpát-medencéig vezető vezér nevének felvétele nyilván nem csak a nemzeti jellegű céges imázs felépítésének kezdete: sejthetően a „légi hon” el-, illetve visszafoglalásának szimbóluma is.

Álmos az első

A cég vezetőinek augusztus közepi bejelentése szerint az első Boeing 737-500-as szeptember végén charterrepülésekkel indul, majd a flotta újabb lízingelt gépekkel kezd felépülni. Mindez arra enged következtetni, hogy a vállalat tudatosan próbálja betölteni azt az űrt, amely a Malév után maradt. Erre utal az is, hogy az Álmost két volt Malév-pilóta hozta haza Londonból.
De vajon valóban sikerül-e pótolni az állami légitársaságot? A XVIII. kerületet súlyosan érintette a cég csődje, hiszen a Malévnak vagy a reptérnek dolgozó legtöbb szakember itt él, mint ahogy kerületi a beszállítói kör tetemes része is.
− A Sólyom Airways vezérigazgatója hamarosan a vendégünk lesz a városházán. E tárgyalás után tudok majd pontosabbat mondani arról, hogy az új légitársaság tervei hogyan egyeztethetők össze a kerület terveivel, hogyan kapcsolhatók bele az airLEAD programba, és miben tudunk együttműködni – mondta Ughy Attila polgármester. − Előzetesen annyit jelenthetek ki, hogy ma már látni: az európai repülés liberalizálása, illetve a nemzeti légitársaságoknak juttatott állami támogatások letiltása nagyon megváltoztatta a szolgáltatás minőségét. Sok társaság van, sok helyre lehet repülni, de már nem a régi színvonalon. A jól prosperáló arab vállalatok még a nagy európai társaságok versenyhelyzetét is gyengíteni tudják, hiszen ugyanazon az áron jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani. Közben nagyobb teret nyernek a diszkontcégek is, a fapados repülés sok ember számára elérhető. De nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a fővárosunk kiemelkedő cél az üzleti turizmusban, amely másfajta szolgáltatási minőséget vár el. Márpedig ha Budapest az ilyen színvonalat nyújtó társaságokkal csak bonyolult módon, átszállásokkal, kerülőkkel érhető el, az nem tesz jót a városnak. A Sólyom ezen próbál változtatni, és ezért biztosan helye van a nagyok között.

Jöhetnek a régiek

Reménnyel tekint a Sólyom indulására a repülőteret üzemeltető Budapest Airport is, amelynek képviselője szerint ez kedvezően hathat a munkahelyteremtésre is.
− A Budapest Airport nyilvánvalóan üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amelyik újabb utasokat, újabb járatokat jelent a Liszt Ferenc repülőtérnek. Ez egyben új munkahelyek létrejöttét is magával vonzza. A Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója, Vágó József úr már az első gép érkezésekor jelezte: a megszűnt Malév szakembereire is számítanak a jövőben, saját felelősségüknek is érzik a magyar polgári légi közlekedés fellendítését – mondta el a Városképnek Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.
Mindezt a Sólyom képviselője megerősítette. Szavaiból kiderült, hogy a vállalat tervezi a tapasztalt szakemberek alkalmazását.
− A Sólyom Hungarian Airways mindenképpen számít a Malév egykori szakembereire is, mint ahogy az első repülőgépet valóban két egykori maléves pilóta hozta haza. A Sólyom holding létrehozott továbbá egy minősített beszállítói adatbázist, amelybe nagy számban várjuk a légi közlekedéssel kapcsolatos vállalkozások jelentkezését. Ezenkívül a társaság augusztus 15-vel lezárta az első körben meghirdetett állásokra történő jelentkezést. Ezáltal összesen 32 munkakörben több száz munkavállalónak biztosítunk majd munkalehetőséget, beleértve a légiutas-kísérőket és a pilótákat, akik közül sokan élnek jelenleg is a XVIII. kerületben – tájékoztatott Hévizi Tamás kommunikációs igazgató.