Ez a szakember nem szakember

Írta:  2013.09.16.
Újítottak a szélhámosok: duguláselhárító szakembernek álcázva jujtnak be a házakba.
Százezer forint fölötti összeget fizetett egy dél-pesti asszony kétórányi munkáért a magukat duguláselhárítóként a Kisokosban hirdető „vállalkozóknak”. A Hír24 internetes portálon olvasható történetben a hibaelhárítók trükkje az úgynevezett csőgörény hosszában rejlik.

Mivel kerületünkben is dolgozik az említett – és az ingyenes Kisokosban több telefonszámon is hirdető – brigád, nem árt óvatosnak lenni. A leírt esetben a duguláselhárítók telefonon azt mondták az ügyfélnek, hogy a munkájuk alapdíja 25 ezer forint, amibe az első három méter tisztítóvezeték tartozik bele. Minden további méter „csőgörény” 4000 forint plusz áfa költéségért csúszik le.
A helyszínen aztán közölték az idősebb hölggyel, hogy csak felülről tudnak dolgozni, noha ő megmutatta nekik az alagsori csőszakaszt, ahol a hibát sejtette. Nos, ezt a szakaszt végül 109 ezer forintot érő hosszúságú vezetékkel tudták elérni. Számlát sem a munka elvégzése után, sem később nem adtak.
A hírportál olvasóinak reakcióiból kitűnik, hogy számos hasonló eset történik, nemcsak duguláselhárítás, hanem más szakmunkák igénybevételekor is.
– Mintha rólam szólna a cikk. Én 20 perc munkáért fizettem 63 ezer forintot. Aláíratták velem a megrendelőt, és másnapra ígértek számlát – írta az egyik hozzászóló.
Egy másik olvasó az írta, saját kárán tanulta meg, hogy bármilyen javítást csak számla ellenében végeztessen el. Többen is megemlítették – és megszívlelendő a jó tanács –, hogy kizárólag ajánlás útján keresnek szakembert, azaz olyan szerelőt hívnak, aki ismerőseiknél már bizonyított és leinformálható.
A közösségi portáloknak köszönhetően is lehetőség van megbízható mesterembereket találni. Elég beütni a „szakemberek” szót a legnépszerűbb ilyen oldal keresőjébe, és számos megye, illetve város neve mellett találhatunk olyan felhasználói csoportokat, amelyek különböző szakmákban megbízható vállalkozásokat foglalnak össze.