Kutyával az erdőben

Írta:  2013.09.26.
Megkezdődött az őszi kirándulószezon, és ez évről évre magával hozza a kutyások és a kutya nélkül kirándulók közti ellentéteket.
Megkezdődött az őszi kirándulószezon, és ez évről évre magával hozza a kutyások és a kutya nélkül kirándulók közti ellentéteket. A Pesten talán a legtöbb zöldterülettel rendelkező XVIII. kerületre ugyanúgy jellemző ez, mint a budai hegyekre. A kirándulók közül sokan félnek a kutyáktól, főként a rossz hírű, harci kutyának ismert vagy annak vélt fajtáktól.

Szerkesztőségünkbe olvasói megkeresés érkezett, miszerint egyre több a kutya a kerületi erdőkben, és egyre több köztük a harci eb, miközben elvétve van rajtuk póráz, szájkosarat pedig egyáltalán nem lehet látni.

Kötelező a póráz

Lehet, hogy sokan nem tudják, de az erdőkben is kötelező pórázon tartani a kutyát. Nemcsak az követ el szabálysértést, aki lakott területen engedi el póráz nélkül az ebet, hanem az is, aki a természetben, védett természeti területen vagy vadászterületen.
– A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a mezőőr is kiszabhat helyszíni bírságot – tájékoztatott Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnoka. – Az erdészeti szakszemélyzetnek az erdőtörvény alapján joga van a sétáltatót felszólítani a kutya megkötésére.
A vadászati törvény szerint az erdő látogatója – a kutyával túrázó, sétáló kutyatartó is az – nem okozhat kárt az erdei életközösségben, és nem zavarhatja az ott pihenni, kirándulni vágyókat. A póráz nélküli kutya károsíthatja a vadat és a növényzetet, s az emiatt kiszabható vadvédelmi bírság elérheti a 200 ezer forintot is.

A kutyákat is védik

A kellemetlen találkozásokat meg lehetne előzni, ha az ebtartók betartanák a szabályokat, és figyelembe vennék, hogy nem mindenki kutyabarát, aki az erdőt járja.

Elvileg kilőhető a kóbor eb

Bár a vadászati törvény értelmében a vadállomány védelme érdekében a vadat űző vagy támadó kutyát a vadász elejtheti, a látogatott parkerdőkben ezzel a lehetőséggel nem élnek.
– A pesti oldal erdeiben egyébként sem a Pilisi Parkerdő Zrt. a vadgazdálkodó, ezért a munkatársai semmilyen körülmények között nem emelnek fegyvert a kerületi erdőkben gazdátlanul megjelenő ebekre.
 

– Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi kirándulót, ezenkívül számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól – mondta az erdőgondnok. – Véleményem szerint a felelős kutyatartáshoz hozzátartozik, hogy az erdőben nem eresztjük szélnek a kutyát, többek között éppen az ő védelmében, hiszen a vadon élő állatokkal vagy azok ürülékével találkozva olyan fertőzések érhetik, amelyek ellen nincs védettsége. Ilyen például a vaddisznó által is terjesztett, kutyáknál végzetes betegséget okozó Aujelszky-kór vagy a különböző férgességek, amelyek a gazdára is átterjedhetnek. Arról nem is beszélve, hogy a vaddisznó rátámadhat az őt hajtó és ugató kutyára. A póráz alkalmazása tehát egyaránt érdeke az ebnek és a gazdájának.
Aki kutyát tart, arról alapvetően feltételezhető, hogy a vadállatokat is kedveli, és nem akarja, hogy bajuk essék. Már csak ezért is fontos az erdőben a kutya szorosabb felügyelete.
– Kevesen tudják, hogy különösen az őzek között okoz minden évben elhullást, hogy a sétáltatott vagy rövid időre elkóborló kutyák meghajtják őket. Ilyenkor autó alá kerülnek, vagy kerítésnek szaladnak, de tél végén az is előfordul, hogy végelgyengülésben halnak el. Különösen gond ez az ellési időszakban. Napi négy-öt „kergetőzés” egy vemhes őznek ebben az időszakban bizony komoly megpróbáltatás. A kutyák emellett elfoglalják a vadon élő állatok elől azt a maradék életteret is, amit mi, emberek, meghagytunk nekik. Szaglásuk segítségével megtalálják, felzavarják a vadak búvóhelyeit, ahol azok a pihenőjüket töltik.