Tovább folyik a rezsicsökkentés

Írta:  2013.09.30.
A kormány nem fogja megengedni, hogy bárki megakadályozza a lakossági közüzemi terhek mérséklésének programját, hangsúlyozta Szijjártó Péter a Kondorban rendezett lakossági fórumon.
A rezsicsökkentés mellett a 2010-es parlamenti választások óta eltelt három és fél év kormányzati feladatairól és eredményeiről is beszélt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a Kondor Béla Közösségi Házban szeptember 26-án tartott lakossági fórumon. A politikus hangsúlyozta: a kormány nem fogja megengedni, hogy bárki megakadályozza a lakossági közüzemi terhek mérséklésének programját.

Telt ház várta a közösségi házban Szijjártó Péter államtitkárt, aki bevezetőjében emlékeztette a jelenlevőket, hogy 2010-ben egy rendkívül nehéz helyzetben lévő ország vezetését vette át a kétharmados parlamenti többséget szerző, majd kormányt alakító Fidesz.

Bátor stratégia

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország a legutóbbi választások idején rosszabb gazdasági helyzetben volt, mint akkoriban Görögország.
– Amikor áttekintettük, hogy milyen gazdasági környezet vesz körül minket, alapvetően két stratégia közül választhattunk. Az egyik az volt, hogy éljük túl, ami történik a világgazdaságban, a másik az, hogy tekintsünk a válságra úgy, mint egy olyan lehetőségre, amelyben bátor lépésekkel előnyünkre fordíthatjuk azt, ami a világban zajlik. A kormányzat ez utóbbi stratégiát választotta. Azt gondoltuk, hogy ha szakítunk az országot nehéz helyzetbe hozó politikai eszközökkel, és új gazdaságpolitikai lépések után nézünk, akkor sikeresek lehetünk a válság utáni időszakban.

Vállalt konfliktusok

A politikus úgy véli, hogy a választások óta eltelt időszakot figyelembe véve jó döntést hoztak 2010-ben azzal, hogy Magyarország járja inkább a maga útját, vállalva a konfliktusokat.

– Ha megnézzük, hogy honnan hova jutottunk, akkor láthatjuk, hogy sikerült megfelelni a kihívásoknak. Sikerült rendbe tenni az ország pénzügyeit. Magyarország azon öt uniós tagország közé tartozik, amelyek képesek voltak apasztani az államadósságukat. Miután a költségvetési hiányt sikerült 3 százalék alá csökkenteni, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Erős támogatás

Szijjártó Péter ezután rátért a rezsicsökkentés kérdésére. Mint elmondta, a kormánynak világossá kell tennie, hogy kiáll a mérséklés mellett, és az a 2,5 millió ember, aki aláírta az ezt támogató ívet, egy rendkívül erős közösséget alkot.

Félmilliárd forint büntetést fizettek a szolgáltatók

A fórumon többen is felvetették, hogy éppen a lakótelepi társasházak azok, amelyekben gyakran nem érvényesül a rezsicsökkentésre vonatkozó kormányzati törekvés. Ennek elsősorban abban látják az okát, hogy a társasházak jogi személynek minősülnek, amelyekre nem vonatkozik a csökkentés. Mindez pedig azt jelenti, hogy a lakók a saját számláikon megspórolt pénzt kénytelenek a megemelt közös költségben kifizetni.
Szijjártó Péter a kérdésre válaszolva elmondta, hogy az est folyamán felvetett valamennyi probléma aláhúzza a rezsicsökkentés jogosságát, és hogy tovább kell vinni a folyamatot.
– Valóban, meg kell nézni azokat az eseteket, amikor nem jut el egy jó döntés például a társasházakban élőkhöz. Ezért is erősítettük meg mindazokat a hatóságokat és intézményeket, amelyeknek a fölött kell őrködniük, hogy a szolgáltatók a parlament döntésének megfelelően csökkentsék az önök költségeit. Szeptember elején több mint félmilliárd forint büntetést szabtak ki a hatóságok azokra a szolgáltatókra, amelyek szembementek ezzel a törekvéssel. Arra biztatom önöket, hogy jelezzék, ha bármilyen visszásságot tapasztalnak, ha nem csökkent, hanem nőtt a rezsijük, vagy például a szolgáltatók a számlák rendszerének bonyolultságát kihasználva próbálnak trükközni. Szóljanak a polgármesternek, az önkormányzati vagy a parlamenti képviselőjüknek, akik eljárnak ezekben az esetekben.
 

– Tudjuk, nem mindenkinek tetszik az, hogy úgy döntöttünk, két lépésben összesen 20 százalékkal csökkentjük a lakosság rezsiköltségeit. Azonban a támogatók nagy száma is világossá teheti az ellenzők számára, hogy nagyon nagy küzdelemre vállalkozik az, aki meg akarja akadályozni a rezsicsökkentést, vagy szembe akar menni azzal. Nem fogjuk megengedni, hogy bárki visszafordítsa ezt a folyamatot.
A kormány céljainak eléréséhez Szijjártó Péter a fórumon részt vevők segítségét is kérte, mondván: győzzék meg azokat, akik nem úgy látják, hogy ez egy fontos és jó döntés, amely megkönnyíti a mindennapi életüket.