Bajnai és Karácsony a Rózsában

Írta:  2013.09.30.
Lakossági fórumot tartott szeptember 27-én a Rózsa Művelődési Házban Bajnai Gordon és Karácsony Gergely az Együtt-PM választási szövetség képviseletében.
Házirenddel igyekeztek elejét venni a Bajnai–Karácsony-féle lakossági fórum rendezői a Rózsában azoknak az atrocitásoknak, amelyek végigkísérik az MSZP egykori, illetve az Együtt-PM jelölt miniszterelnökének kampányútját. A módszer tulajdonképpen bevált. Érkezésünkkor egy határozott fellépésű szervező éppen a bejárat mellé ragasztott, jól látható házirendre bökött, miközben felhívta a Jobbik-pólót viselő aktivista figyelmét:
− Ha vállalja, hogy ennek minden pontját betartja, beengedem.

Az illető és társai – úgy tűnik – vállalhatatlannak tartották a kifüggesztett pontokat, mert a Rózsa Művelődési Ház nagytermébe végül is nem jutottak be provokátorok, tiltakozók – az „egyszer volt Budán libavásár” transzparenst és ludakat ábrázoló táblákat szorongató ellenkezők odakint maradtak.

Nem beszéltek sokat 

Rend volt tehát, bár az is igaz, meggyőzni így már senkit sem kellett: a mintegy 80 százalékban hatvanon túliakból álló hallgatóság amúgy is ide szavazna, ők inkább a személyes találkozás kedvéért érkeztek, mintsem politikai véleményük alakításáért. Ezzel tisztában voltak az előadók is: sem Bajnai Gordon, sem a választási szövetség másik felét, a PM-et képviselő Karácsony Gergely országgyűlési képviselő nem mondott hosszas programbeszédet, rövid és összefogott felszólalásaik inkább a törekvések főbb pontjait igyekeztek kiemelni. Időnként félő volt viszont, hogy Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő letámadó beszédeivel esetleg ellopja a show-t, ami már csak azért is volt különös, mert Simon szereplését a szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívó sem jelezte előre.

Mit tartana meg? 

Az esemény szervezői, bölcs előrelátással, a fórum előtt internetes csatornákon is lehetővé tették a kérdések eljuttatását, így rendszerezni lehetett azokat. Mindez feszessé, gördülékennyé tette az este első felét, és sikerült azt a szakaszt is kézben tartani, amelyben a jelenlevők kérdezhettek. Az elhangzó kérdések szerint a legtöbben a választási szövetség esetleges kiterjesztésére voltak kíváncsiak, illetve arra, hogy ha kormányra kerülne, mi a terve az Együtt-PM szövetségnek a nyugdíjakkal, az adókkal, a vállalkozási hitelezéssel, a beruházásokkal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy visszaállítanák-e a csökkentett rezsiket, Bajnai Gordon így felelt:

−Nem, csak fenntarthatóvá tennénk a csökkentés mértékét.
Arra pedig, hogy a kormány által átalakított területekből mihez nem nyúlnának hozzá, így válaszolt:
− Mi is egyetértünk abban, hogy ennyi közigazgatási egység fenntarthatatlan. A meglévőknek viszont jóval nagyobb döntési jogkörrel kellene rendelkezniük.