Megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés!

Írta:  2013.10.07.
A fűtési szezon kezdetével megkezdődik a szén-monoxid-mérgezések időszaka is.
A fűtési szezon kezdetével megkezdődik a szén-monoxid-mérgezések időszaka is. A fővárosban szeptember végéig már több mint 120 esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, és sajnos haláleset is történt. Pedig a mérgezés odafigyeléssel megelőzhető. A CO-érzékelők a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint idén már csaknem 30 esetben mentettek életet.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú vagy helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gázüzemű vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A tökéletlen égés során képződő színtelen, szagtalan gáz belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, és megakadályozza az oxigénfelvételt. Már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező, és másodpercek alatt eszméletvesztést, majd halált okozhat.

Fontos tanácsok a CO-mérgezés megelőzéséhez

– Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, illetve vizsgáltassa felül!
– Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely figyelmeztet a mérgezés veszélyére!
– Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
– Rendszeresen szellőztesse azokat a helyiségeket, ahol tüzelő-, illetve fűtőberendezések vannak!
 

A baleset és a tragédia azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhető. A legfontosabb teendő az, hogy a fűtési szezon előtt ellenőriztessük a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények műszaki állapotát. A fent említett időszakban a fővárosban 1600 kéményt minősítettek életveszélyesnek a szakemberek! Fokozottan kell ügyelni arra is, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. Ahol ez nincs meg, ott gyakrabban szükséges szellőztetni.
A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő. Az alig pár ezer forintos készülék életet menthet, mert hangos jelzésével álmából is felriasztja az embert. Mindenképpen az EN 50 291-es szabványnak megfelelő készüléket vásároljunk.
Szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni, ha indokolatlan fejfájást, szédülést, émelygést érzünk, vagy látó- és hallóképességünk csökkenését érzékeljük. A gázkészüléket ilyenkor azonnal el kell zárni, a lakást ki kell szellőztetni, és ki kell menni a szabad levegőre.