A változás légy te magad!

Írta:  2013.10.10.
A Jobbik Nemzeti estek elnevezésű programsorozatának október 3-i rendezvényén Bogár László közgazdász volt a vendég.
A méltán népszerű közgazdász ellentmondó előadást tartott, hiszen egyfelől sokkolóan ható adatokkal támasztotta alá az ország vagyonának széthordását, ráadásul a megoldásra is utalt, amikor Gandhit idézve arra buzdított: „A változás te magad légy!”, másfelől viszont konkrét lépésekhez tanácsot hiába is várt tőle a hallgatóság.
Talán a legdöbbenetesebb adat az, hogy egy 80 országot vizsgáló összehasonlítás szerint Magyarországnál csak Nigériából szippantottak ki több pénzt a multinacionális vállalkozások. Negyven év alatt összesen 300 milliárd dollárt vesztettünk el, és ebben még nincs benne az a 242 milliárd dollárnyi vagyon, amely offshore cégeknél landolt.
Azzal sem lehet vitatkozni, hogy amíg az éves GDP-növekedésnél többet visznek ki az országból a multinacionális cégek, addig valójában nem lehet növekedésről beszélni, és a kiszolgáltatottságunk sem fog mérséklődni. De – mint arra Bogár László rámutatott – a gazdasági problémáknál is van nagyobb baj. Lehangoló, sőt drámai a népesedési helyzet, ami alapvető fordulat nélkül a magyar népesség összeomlásához vezet. Ennek fő oka a pillanatnyi érdekeket szem előtt tartó individualizmus.
A helyzetértékelés egyértelmű, az azonban elgondolkodtató, hogy Bogár László az előadást követően elhangzó olyan egyszerű kérdésre sem tudott válaszolni, miszerint mit tegyünk holnap.
Pedig a válasz kézenfekvő, sokszor és sokan elmondták már: valahányszor lehetőségünk mutatkozik, hazai kereskedőnél vásároljunk hazai terméket, már csak azért is, mert a hipermarketekben 5-10 forinttal olcsóbban kínált külföldi áru hosszú távon drágább. A népesedéspolitikai drámát pedig a szerető család modelljével lehet megállítani, mert az ilyen környezetben felnövő fiatal maga is több gyermeket vállal, még akkor is, ha tisztában van vele, hogy ez anyagilag nem lesz mindig könnyű.