Metróra, buszra és várókra hangolva

2022.05.04.

Újabb állomásához érkezik az M3-as metró felújítása május közepén, s az átépítés által érintett szakaszokon ismét metrópótló buszok segítik ki a közlekedést.

A jelenleg Kőbánya-Kispesttől a Nagyvárad térig közlekedő M3-as metró május közepétől június közepéig hosszabb szakaszon, a Kálvin térig szállít utasokat, viszont a Nagyvárad téren nem fog megállni. Június közepétől augusztus végéig a Göncz Árpád városközponttól Kőbánya-Kispestig nem lehet majd metrón utazni. Szeptembertől a beruházás végéig ugyancsak a Kálvin tértől Kőbánya- Kispestig jár a metró, de a Nagyvárad téren nem áll meg.

A BEÉRETT LOBBI ESETE

Szaniszló Sándor polgármester szerint az eddigi lobbitevékenységük ért be azzal, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) figyelembe vette azt a kérésüket, hogy a XVIII. kerületből minél gyorsabban lehessen elérni közösségi közlekedéssel a belvárosi úti célokat.

A BKK társadalmi egyeztetést kezdeményezett a 136E és a 194M buszt érintő változásokkal kapcsolatban a XVIII. és a XIX. kerületben, elsősorban a Havanna- lakótelepen élokkel, és április 7-ig várta a lakosok észrevételeit. Így májustól egyes járatokkal kényelmesebben és gyorsabban lehet eljutni a belvárosba.

- Ez a társadalmi egyeztetés nem okozott nagy gondot a BKK-nak, mert az önkormányzattól már korábban is megkapták a legfontosabb kéréseket. A kerületiek igényeinek viszonylag könnyen meg tudtak felelni, nem most kellett kitalálni, hogy autóbusszal miként juthatunk el kényelmesebben a belvárosba - mondta Szaniszló Sándor.

HÉTVÉGÉN IS TOVÁBB JÁR

Az utasforgalmi felmérések szerint a Havanna-lakótelepről indulók túlnyomó többsége a Határ út felé közlekedő 194M gyorsjárattal közelíti meg az M3-as metrót, míg a Kőbánya-Kispest felé közlekedő 136E busz szerepe csökkent ebből a szempontból. Ugyanakkor számos észrevétel és kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a 136E busz további megállókban is álljon meg.

A 194M busz a metrópótlástól független, állandó járattá válik, így a számozása megváltozik, 142E jelzéssel változatlan útvonalon és megállási renddel közlekedik a továbbiakban. A járat üzem - ideje jóval hosszabb lesz: hétköznap késő estig, valamint hétvégén is egész nap közlekedik.

A 136E busz 136-os jelzéssel a megszokott útvonalon közlekedik majd, de több helyen áll meg: a Lajosmizsei sorompó, a Villanytelep és a Kispest, Kossuth tér/Simonyi Zsigmond utca megállóhelyen is, ami által könnyebben érhetik el a lakótelepen élők a térség legfontosabb kereskedelmi létesítményeit.

VÁLTOZÁSOK MÁJUSTÓL

A gyáli gyorsjáratok (84M, 94M, 294M) a metrópótlás előtti hálózatra és paraméterekre állnak vissza. A meghosszabbított útvonalon közlekedő M-jelzésű járatok megszűnnek, minden busz E-jelzéssel a Határ útig közlekedik.

A Volánbusz májustól már nem biztosítja Pestszentimre számára az 1-es villamos és a Népliget térségének elérését, ezért a 254M a metrópótlás előtti útvonalára tér vissza, azaz a Boráros tér helyett újra a Népligetig közlekedik E-jelzéssel. A reggeli követési ideje sűrűbb lesz (6 perc), és - igazodva a 182-es buszcsaládhoz - délután is gyakrabban indítják, 20 helyett 12 percenként.

Változások lesznek a 182-es buszcsalád hálózatán is. A metrópótlás óta a 182-es busz kettéosztva közlekedik: ritkább követéssel megmaradt a hosszú 182-es busz, és kapott egy betétjáratot a Gilice tér könyékéig 182A jelzéssel. A 182-es és a 184-es autóbusz alapjáratként funkcionál.

A 282E és a 284E jelzésű autóbusz a külső lakóövezetből zónázójelleggel közlekedik (a gyorsforgalmin keresztül). A 254E a 282E járat mellett biztosítja a város gyors elérését. A 183-as autóbuszt alacsony utasforgalom jellemzi, fő feladata a vasúti összeköttetés Szemeretelepen.

BUSZVÁRÓRA VÁRVA

Régi probléma a kerületben, hogy sok a rossz állapotban lévő buszváró, de ennél is nagyobb baj, hogy sok helyen nincs ilyen létesítmény. Szaniszló Sándor elmondta: fővárosi szinten sikerült találni egy olyan nemzetközi vállalkozást, amelyik a reklámfelületekért cserébe modern, üvegből kivitelezett buszmegállókat hoz létre. Ez a beruházás az önkormányzatnak százmillió forintot meghaladó kiadást jelentene.

- A fedett buszvárókon túl annak érdekében is lobbizunk, hogy az 50-es villamos vonalán az összes megállóban fedett várók létesüljenek - hangsúlyozta a polgármester.

A következő hónapokban mintegy hetven ilyen új létesítmény színesíti majd az utcaképet és óvja az esőtől a buszra várókat.

bp18 Városkép - Bodzay Zoltán