BUD Aréna - szeptemberben megnyitja a kapuit

2022.05.05.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója is részt vett azon a helyszíni bejáráson, ahol többek közt kerületünk vezetőit tájékoztatták az épülő BUD Aréna aktuális állapotáról, illetve a munkálatok várható befejezéséről. A projektet bonyolító Városrehabilitáció18 NZrt. vezérigazgatója, Bacsik György és a projekt szakemberei részletesen válaszoltak az összes felmerülő kérdésre.

A Budapest Airport Zrt. sok pénzzel támogatja az aréna megépülését, ennek köszönhetően érthető, hogy a repülőtér vezérigazgatója tette fel a legtöbb kérdést. Egyaránt érdeklődött az épület technikai megoldásairól és a jövőbeni funkcionális lehetőségeiről. Olyan részletkérdéseket is érintett, hogy miként tudják majd a mozgáskorlátozottak igénybe venni a sportcsarnokot, illetve milyenek lesznek az öltözők és kiszolgáló helyiségek.

Kiderült a helyszíni bejáráson, hogy a BUD Aréna néhány hónapon belül teljesen elkészül, és szeptemberben már kerületünk is birtokba veheti. Szaniszló Sándor polgármester ennek kapcsán  jelezte, hogy az új létesítményt egy két napos fesztivállal szeretnék felavatni, amire Chris Dinsdale-t is meghívta.

Mennyibe kerül?

A BUD Aréna részben a PLER-Budapest kézilabdacsapat által elnyert TAO támogatásokból valósul meg, aminek egy jelentős részét a Budapest Airport állja. Az aréna építését a 2019-es önkormányzati választások kampányhajrában az előző városvezetés kezdte el, a jelenlegi pedig megörökölte a költségek nagy részével együtt. A finanszírozást azért tartjuk fontosnak részletezni, mert a beruházásról szóló cikkek kapcsán sokan szoktak félrevezető kommentekkel reagálni.

Bruttó összköltség – 3,5 milliárd forint

- a Budapest Airport Zrt. 1,2 milliárd forint TAO pénzzel támogatta

- a XVIII. kerület Önkormányzat 1,1 milliárd forinttal vette ki a részét a költségekből

- az előző városvezetés ebből 192 millió forintot fizetett

- a jelenlegi városvezetésre 908 millió forint költség maradt

- a fennmaradó összegek, 1,2 milliárd forint különböző cégek TAO támogatásaiból származnak  

Az új, multifunkciós aréna sportesemények, konferenciák lebonyolításán kívül koncerteknek és rendezvényeknek szintén helyszínt biztosít majd. A létesítmény nemcsak megjelenésében lesz modern, hanem megfelel a legújabb környezetvédelmi előírásoknak.