A DK az ellenzék ellenzéke

Írta:  2013.10.28.
A jövő évi választásokra készülve a Magyar Szocialista Pártnak saját magával, illetve az Együtt-PM szövetséggel való választási együttműködéssel kell törődnie.
Többek között erről beszélt Szanyi Tibor országgyűlési képviselő a Bal 18 október 24-i lakossági fórumán, amelyen Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselőjével közösen vett részt.

Az október 23-i ellenzéki megemlékezésen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, felrúgva az előzetes megállapodást, bírálta választási partnerjelöltjeit, így a szocialista pártot is. Szanyi Tibor erre reagálva annyit mondott, hogy nem kíván foglalkozni a DK-val és annak vezetőjével, míg Karácsony Gergely az ellenzék ellenzékének nevezte a volt miniszterelnök vezette pártot.
Szanyi Tibor, rátérve a 2014-es választások esélyeire, úgy vélekedett, hogy valamennyi politikai párt számára vakrepülés lesz az egyfordulós voksolás.
– Ez alól nem kivétel a Fidesz sem, mert ők sem vettek még részt választáson ilyen lebonyolítási rendszerben – mondta a szocialista politikus, aki megjegyezte, hogy nem tisztázott a határon túl élők, illetve a külföldön dolgozók szavazatainak sorsa, és ez aggodalomra ad okot.
– Félmillió külföldön élő magyar nem tud hazajönni szavazni, mert ez fizikai képtelenség, mint ahogy a külképviseleteken sem tudják leadni valamennyien a szavazatukat – mutatott rá, hozzátéve, hogy természetesen tudja, ezek a szavazatok is szóródhatnak, de gyaníthatóan jelentős számú lenne köztük a mostani ellenzéket támogató voks.
A 2002-es parlamenti választások idején a Medián intézet közvélemény-kutatójaként dolgozó Karácsony Gergely szerint fél évvel a választások előtt nem könnyű megmondani, hogy mennyire valósak a mért értékek.
– Nem irigylem a mostani közvélemény-kutatókat, lehet, hogy a helyükben most más munkát keresnék – mondta. – Joggal merülnek fel kételyek, hogy valóban az-e a helyzet, amit a mérések mutatnak, éppen ezért én a közvélemény-kutatások helyett az elmúlt másfél hónap időközi választási eredményeiből indulnék ki, amelyek alapján jól szerepeltek az ellenzéki pártok jelöltjei.