Orvosnapok a Rózsában

Írta:  2013.11.11.
A Dél-pesti Egészségügyi Dolgozók XXX. Tudományos napja címmel két napos továbbképzésen vettek részt az egészségügyi dolgozók a Rózsa Művelődési Házban.
– Magyarországon több évtizede nagyon magas a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegek száma, ezért az előadások főként erről a témakörről szóltak – mondta dr. Maitz László, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. A XVIII. kerületi szakrendelőnek több mint húszféle szakellátási területe van, ezért ahol újdonság van, vagy fejlődés tapasztalható, annak bemutatását is fontosnak tartjuk. A tanácskozáson részt vettek a saját és vendégelőadók is.

Az előbbi előadókat azért is emelném ki, mert a szakrendelőnk 130 százalékosan teljesít, ezért nagyra értékelem, hogy munkatársaim a tudományos munkára is igyekeznek időt szakítani. Ennek egyik pillére a szakcikkek írása, a másik pedig az előadások megtartása.
A konferencián többször elhangzott, hogy az egészség szempontjából fontos szerepe van a megelőzésnek, és a szűrőprogramokon való részvételnek.

A mai magyar lakosság nagy része életviteléből, lehetőségeiből adódóan nem vesz részt szűrővizsgálatokon, mert a munkahelyéről nem tud eljönni, és nem táplálkozik egészségesen sem. Azokra is gondolva, akik hétköznap nem tudják felkeresni a szakorvosi rendelőt, évente két alkalommal szombaton szűrővizsgálatot szervezünk az önkormányzat anyagi támogatásával.
Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester a parlament oktatási, tudományos és kutatási, az egészségügyi bizottság tagja köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd röviden a kormány egészségpolitikájáról beszélt. Statisztikai adatokat sorolva az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a magyarok fele keringési, szív- és érrendszeri betegségekben, több mint negyede daganatos betegségben hal meg. A 65 év alattiak halálozásában 40 százalékot képviselnek a daganatos, 30 százalékot a keringési betegségek. Ezek az értékek 70-80 százalékkal magasabbak, mint az Európai Unió átlaga.
– Ebből is következik, hogy kiemelt fontosságúak a kormány népegészségügyi programjai, mint például a Dobd ki a hamutartót!, Ne szívj tovább!” című – kampánysorozat, amely a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra a kívánja felhívni a lakosság figyelmét, vagy a Megnézheted magad! –életmód-tudatosító kampány – mondta Kucsák László.