Az ártatlan áldozatok emlékére koszorúztak

Írta:  2013.11.12.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kerületi civil áldozatainak emlékét márványtábla őrzi az egykori Fröhling pékség helyén álló benzinkút falán.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kerületi civil áldozatainak emlékét márványtábla őrzi az egykori Fröhling pékség helyén álló benzinkút falán. Az emléktáblát november 8-án kerületünk nevében Bauer Ferenc önkormányzati képviselő és Gémesi Tünde közművelődési referens koszorúzta meg.

1956. november 8-án, a Fröhling pékségnél történt a forradalom legvéresebb kerületi tragédiája. Miután a fegyveres harc csitulni kezdett, kinyitott az Üllői
úton, a Béke tértől néhány száz méterre lévő pékség.
A még1948-ban államosított, de mindenki által a régi tulajdonosáról Fröhling pékségnek nevezett sütödében már hajnaltól dolgoztak a pékek. Biztonsági okokból nem az Üllői út felöli bejáratot nyitották ki, hanem a Vecsési utcai oldalon találhatót. Tóth Ferenc, önkéntes segítő kisebb csoportokban engedte be a vásárlókat. A mintegy háromszáz ember hosszú, a Rába utcán át Üllői útra kanyarodó sorban várakozott, amikor az Üllői úti laktanyából lövések dördültek el. Röviddel ezután Pest felől, mintegy válaszként ágyú dördült el, és
az egyik lövedék a tömegtől mintegy hatvan méterre, a benzinkúthoz csapódott le, a másik a sorban állók mellett lévő villanypóznát találta el, és ott robbant fel.
A szétspriccelő repeszek szörnyű pusztítást végeztek. Sokan megsérültek és huszonegy pestszentlőrinci lakos vesztette életét a támadásban. A legfiatalabb áldozat tizenhárom, a legidősebb nyolcvanegy éves volt.
A meggyilkolt civil áldozatok emlékét márványtábla őrzi az egykori pékség helyén álló benzinkút falán. Az emléktáblát november 8-án Bauer Ferenc önkormányzati képviselő és Gémesi Tünde, a polgármesteri hivatal közművelődési referense koszorúzta meg.