Teleki Pál és a lengyelek

Írta:  2013.12.03.
Teleki Magyarországa és a lengyel kapcsolat címmel vándorkiállítás nyílt november 27-én a Városháza Galériában.
Dr. Biernacki Karol tiszteletbeli konzul, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója, aki a nyolcvanas évek elejétől él Magyarországon, töretlenül hisz a magyarok és a lengyelek egymás iránti kölcsönös szimpátiájában.

A levéltár munkatársai tizenhat tablóból álló anyagot állítottak össze Teleki Pál gróf életéről, munkásságáról, hogy vándorkiállításon mutassák be azt. Először a lengyel–magyar barátság napja alkalmából Tarnówba, Bem József tábornok szülővárosába utazott a kiállítás. Ughy Attila polgármester látta ezt a tárlatot, és kérte, hogy hozzák el a kerületünkbe is.
A Városháza Galériában rendezett kiállítás megnyitóján a polgármester köszöntőt mondott, s beszélt a két nemzet történelmi kapcsolatairól. Érdekességként említette, hogy a kerületünkben él Teleki Pál ükunokája, Teleki Sándor, aki a Pestszentimre Jövőműhely Egyesület elnöke, és hogy a Teleki Pálról elnevezett utca épp a polgármesteri hivatal mellett található.

– Teleki Pál egyike volt azon kevés külföldi politikusnak, akihez közel állt a lengyelek ügye – hangsúlyozta Biernacki Karol. – Kormánya már az 1920. évi lengyel–szovjet-orosz háború idején jelentős mennyiségű hadfelszereléssel és lőszerrel látta el Lengyelországot, ami nagymértékben hozzájárult a bolsevik hadsereg fölötti győzelemhez. A második világháború idején a magyar miniszterelnök újból tanújelét adta a lengyelek iránti rokonszenvének. A hitleri Németország részéről Magyarországra nehezedő óriási nyomás ellenére nem engedélyezte a német csapatok átvonulását Magyarországon. Teleki Pál megnyitotta a határt, és 1939. szeptember közepétől 1940 közepéig 120–140 ezer lengyel katonai és polgári menekült özönlött Magyarországra az akkori közös határon át, akik közül 70-80 ezren Nyugatra távoztak. Mindezt nem is felejtették el a lengyelek: 2001-ben posztumusz a Lengyel Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített parancsnoki keresztjét adományozták Teleki Pálnak, és Varsóban utcát neveztek el róla.

A kiállítást Kohut Gyula, a XVIII. kerületi önkormányzat referense nyitotta meg. Az eseményen részt vett Andrzej Kalinowski lengyel konzul, Csúcs Halina, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és Tóthné Szegedi Iwona Jolán, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese is.
A tárlat a karácsonyi ünnepekig tekinthető meg a kerületben.