A végéhez közeledik a felújítási program

Írta:  2014.02.03.
A MÁV-Start Zrt. január vége óta 700 internetezésre alkalmas járművet közlekedtet, így évente akár 50 millió utas netezhet ingyen a vonatokon.
A MÁV-Start Zrt. január vége óta 700 internetezésre alkalmas járművet közlekedtet, így évente akár 50 millió utas netezhet ingyen a vonatokon. A szolgáltatás a fejlesztés végén összesen 735 vasúti kocsira terjed ki, ami európai összehasonlításban is kiemelkedő szám.

Az ingyenes internetelérést biztosító vasúti kocsik száma január 31-én elérte a 700-at, és hamarosan befejeződik a felújítási program által érintett 735 jármű (személykocsi, illetve motorvonat) wifi routerrel történő felszerelése. A tavalyi lendületes fejlesztésnek köszönhetően hétről hétre számottevően nőtt azoknak a kocsiknak a száma, amelyekben díjmentes internetezésre van mód. A szolgáltatás kiépítése egyre több térséget érintett, így az InterCity-forgalomban Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Szeged és Szombathely irányában, továbbá a teljes budapesti elővárosi hálózatban vált elérhetővé a wifi.
A fedélzeti internetet egy vonaton akár több százan is igénybe vehetik egyidejűleg, így naponta több tízezren tölthetik levelezéssel, portálok olvasásával, közösségi oldalak látogatásával vagy akár munkavégzéssel az utazással töltött időt. A fejlesztés egyre népszerűbb az utasok körében, hiszen amíg tavaly márciusban 30 ezer alkalommal csatlakoztak a wifire, addig decemberben már csaknem 450 ezerszer. A csatlakozások száma összesítve az év végére meghaladta a 2 milliót. A tapasztalatok szerint a rendszert péntekenként használják a legtöbben.
Az utasok tájékoztatására az ingyenes internetszolgáltatást nyújtó kocsik külső felületén és az utastérben wifi-matricákat helyezett el a vasúttársaság.