Mi lesz Simon mentelmi jogával?

Írta:  2014.02.05.
A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán délután az Országgyűlés elnökénél.
A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán délután az Országgyűlés elnökénél - jelentette a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője Budapesten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.Fazekas Géza elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészég által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta. A nyomozás elrendelésének alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájának küldött értesítése volt. Ezt követően hivatalból indult nyomozás még nem konkrét személy ellen - közölte.

Fazekas Géza közölte: az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénz elhelyezésére, és a nemzetközi szerződések alapján - pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva - tette meg a jelzést a magyar félnek.
Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből.Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte Fazekas Géza.Kövér László, a parlament elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságának továbbítja a legfőbb ügyész megkeresést Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő ügyében. A politikus mentelmi jogának felfüggesztésére a testület tesz majd javaslatot - tájékoztatott Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.