Trianon okaira keresi a választ a radikális történész

Írta:  2014.02.10.
Saját bevallása szerint lassan negyven éve keresi a választ a trianoni szerződés által megrajzolt magyar határok mibenlétére Raffay Ernő történész, akinek előadásán megtelt a Jobbik XVIII. kerületi irodájának nagyterme.
Saját bevallása szerint lassan negyven éve keresi a választ a trianoni szerződés által megrajzolt magyar határok mibenlétére Raffay Ernő történész, akinek előadásán megtelt a Jobbik XVIII. kerületi irodájának nagyterme. A téma a szabadkőműves mozgalom és Trianon kapcsolata volt.

A radikális nézeteiről, a trianoni szerződés éles bírálatáról ismert történész, Raffay Ernő előadásában először is külső és belső politikai összetevőkre bontotta a trianoni békeszerződés okait.
– Külső okok voltak értelemszerűen a nyugati nagyhatalmak, Anglia és Franciaország érdekei, ezen országok egymás közötti viszonya, illetve a minket körülvevő nemzetek, a csehek, románok és szerbek területi követelései – sorolta a történész.

Befolyásos vezetők

A belső tényezőkre rátérve Raffay Ernő elmondta, hogy kutatásai szerint a trianoni határok meghúzásához nagyban hozzájárult az, hogy az eredetileg vallási és politikai témákkal nem foglalkozó szabadkőműves mozgalomnak a XIX. század végén és az első világháború idején számos magyar politikus és befolyásos közéleti személy is tagja volt.

Elszámoltatástól a környezetvédelemig

Széles palettán mozognak a Jobbik Magyarországért Mozgalom XVIII. kerületi szervezetének elképzelései az áprilisi országgyűlési, de elsősorban az őszi helyhatósági választásokat követő időszakra. Makai Tibor, a helyi szervezet alelnöke, aki egyben a párt országgyűlési képviselőjelöltje a 15. választókerületben – ide tartozik Pestszentlőrinc-Pestszentimre –, a február 6-i nemzeti estet követően kitért Simon Gábor ügyére is, de elsősorban a helyi célokról beszélt.
– Ami az MSZP-n belüli botrányt illeti, minket is megdöbbentett az eset, bár sokkal jobbra nem számítottunk. Elgondolkodtató, hogy vajon hány csontváz lehet még a szekrényben – mondta. – Erősen hiányoljuk a Fidesz által ígért elszámoltatást, nemcsak országos, hanem kerületi szinten is. Éppen ezért a megvalósítandó programjaink közé tartozik a valós elszámoltatás.
Makai Tibor köznapibb témákat is felsorolt, amelyekkel – választási győzelem esetén – kiemelten foglalkozna a Jobbik.
– Ilyen a lőrinci piac helyzete, ahol a bérlők, az árusok panaszkodnak a magas bérleti díjak és helypénz, illetve a számukra sokszor megalázó feltételekkel kínált bérleti szerződések miatt. Szeretnénk elérni, hogy az önkormányzatnak legyen legalább egy nonprofit piaca, amelyen csak minimális, az önfenntartásra elegendő bérleti díjat szedne.
A politikus rendkívül fontosnak tartja a munkahelyteremtés és a környezetvédelem kérdését is. A munkahelyekről szólva kifejtette, hogy abban elsősorban a helyi kis- és középvállalkozókra lehet alapozni.
– Mivel nincsenek nagy gyártelepeink, a fő kitörési pont a kerületi vállalkozók kiemelt támogatása lehet, mert helyi szinten ők tudnak munkahelyeket teremteni – mutatott rá Makai Tibor, majd a környezetvédelemre rátérve elmondta: szeretnék, ha a Halomi-erdő parkerdő, pihenő- és kirándulóhely lenne.
– Ennek kialakítása, fenntartása csak részben pénzkérdés. Sok múlik az itt élők hozzáállásán, azon, hogy egy ilyen helyet mindenki a magáénak érezzen, védje és vigyázzon rá.
 

– Az 1918-ban Károlyi Mihály által vezetett kormány volt az első szabadkőműves kormány, amit a Tanácsköztársaság bukásáig még kettő követett – mondta a történész, aki levéltári és egyéb kutatási adataira hivatkozva megállapította, hogy a szabadkőműves mozgalomnak jelentős számú izraelita tagja is volt, illetve – mivel a páholyok a mai napig léteznek – jelenleg is van.

Kevés volt a magyar

Raffay Ernő szintén a trianoni határok Magyarország számára kedvezőtlen meghúzásának okaként említette a fenti történelmi korszakot jellemző demográfiai helyzetünket.
– A kiegyezés évében, 1867-ben a magyarok aránya nem érte el a 45 százalékot. Ott kezdődtek a problémák, hogy egy nemzet a saját hazájában kisebbségben volt. Ez békében még kezelhető volt, de amint megrendült a politikai helyzet, már nem.