Nyomoznak a kötvénykibocsátások ügyében

Írta:  2014.02.11.
A Simon-ügy újra felszínre hozta a kérdést: hogy szerződhetett 2008-ban és 2009-ben az önkormányzat a legrosszabb ajánlatot tevő bankkal? A Főügyészség tovább nyomoz.
Ha Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese valóban nem talált megfelelő rubrikát vagyonnyilatkozatában, ahova beírhatta volna Ausztriában tartott százmillióit, akkor csak egy logikus magyarázat van: a pénz a szocialista párté, és csak megőrzésre kapta - mondta a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal felszólította a szocialista pártelnököt, érje el, hogy Simon Gábor megjelenjen a parlament mentelmi bizottsága előtt. Szerinte ha Simon Gábor nem megy el, hogy tisztázza a bécsi számláján található százmilliók eredetét, akkor legalább a testület MSZP-s tagjai legyenek jelen, és mondják el, milyen indoklást adott nekik egykori párttársuk.
Ha a szocialisták szerdán nem jelennek meg a bizottsági ülésen, akkor "nyilvánvaló, hogy közösen titkolnak valamit" Simon Gáborral - tette hozzá. Rogán Antal szerint ebben az esetben a többi pártnak az a kötelessége, hogy a Ház csütörtöki utolsó ülésén minden parlamentáris eszközt vegyen igénybe a rejtélyes százmilliók eredetének tisztázásra. Hozzátette: ilyen eszköz lehet egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását, vagy valamelyik működő bizottságot felhatalmazása a kérdés tisztázására.
A Fidesz frakcióvezetője elmondta: az MSZP volt elnökhelyettese több mint egy évtizede országgyűlési képviselő, tudnia kell, hogyan kell egy vagyonnyilatkozatot kitölteni. Szerinte ha nem a vicc kategóriájába sorolják a szocialista politikus állítását, miszerint nincs olyan rovat, ahova beírhatná a pénzt, akkor egyetlen logikus magyarázat van arra, hogy Simon Gábor miért nem találta a megfelelő rovatot vagyonnyilatkozatában.
Az a logikus magyarázat, hogy a rejtélyes, Ausztriában tárolt százmilliók valójában nem az ő pénze, hanem a Magyar Szocialista Párté, csak megőrzésre kapta" - fogalmazott Rogán Antal.
A Jobbik szerint felmerülhet a gyanú, hogy Simon Gábor vagyongyarapodása mögött nem tisztázott, esetleg bűncselekményből származó összegek állnak. Az ellenzéki párt frakcióvezető helyettese szerint amíg ezt nem tisztázzák, az ügyészség zárolhatná a szocialista politikus bankszámláját. Erről Volner János beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Hozzátette: szeretnék tudni, hogy a magyar hatóságok miért nem járnak el ebben a kérdésben. Szerintük felvetődik az a gyanú, hogy ezek a pénzek "nem tisztázott forrásból, esetleg bűncselekményből származhatnak". Ezt egyelőre nem tudják, de meg kell vizsgálni - rögzítette.
Rámutatott: ha ez a gyanú felmerül, akkor az ügyészségnek lehetősége lenne arra, hogy adott esetben akár zárolja a bankszámlát, Simon Gábor vagyontárgyait, amíg eredetükre nem sikerül magyarázatot találni.
A Népszabadság arról számol be, hogy a Fővárosi Főügyészség elrendelte az előző önkormányzati ciklusban végrehajtott kötvénykibocsátásokkal kapcsolatos nyomozás folytatását. A Simon-ügy fényében újra felmerül a kérdés, hogyan szerződhetett 2008-ban és 2009-ben az önkormányzat az akkor legkedvezőtlenebb ajánlatot tevő bankkal?
A képviselő-testület február 11-i ülésén Lévai István Zoltán alpolgármester napirend előtti hozzászólásában jelezte: a XVIII. kerület továbbra is választ vár Simon Gábortól és a szocialistáktól.

Korábbi cikkeink a témában:

Összeomlás

Ellentondásos a szocialista közlemény

Mi lesz Simon mentelmi jogával?