A jövő a meteogyógyászat

Írta:  2014.02.14.
Több mint 27 milliós támogatást nyert el a kerületi illetőségű ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. a humánmeteorológia tudományának továbbfejlesztésére. A humánmeteorológia a cég tizenöt éve bejegyzett védjegye.

A több tudomány határterületén elhelyezkedő korszerű humánmeteorológia elméleti és gyakorlati megalapozását az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. végezte el, amely több mint tizenöt évvel ezelőtt elsőként és máig egyedüliként kezdte kutatni, milyen hatással vannak a légkörkörnyezet változásai az emberi szervezetre. A kerületi illetőségű cég azóta is elkötelezetten foglalkozik ezzel a kutatással, s több elismerést is szerzett, például a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat kiemelt elismerését.
Az ICI Zrt. most fejezte be 61,2 milliós kutatás-fejlesztési projektjét, melyhez 27,2 millió forintos támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében.
− A felmérések szerint az emberek egyénileg változó mértékben érzékenyek a légkörkörnyezeti hatásokra, de 78 százalékuk mindenképpen reagál. Ez azért fontos, mert mindennek összetett testi-lelki következményei is vannak, ami a mindennapi életre és a munkára egyaránt hatással van – magyarázta Pintér Ferenc, az ICI Zrt. vezérigazgatója. – A mi kutatásunk célja e hatások egzakt felmérése, amely lehetővé teszi a védekezést az adott hatások ellen.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint a projekt részeként dolgozták ki az úgynevezett meteoprofil-készítést, amely azt a módszert takarja, amellyel pontosan meghatározható az egyéni érzékenység. Ehhez kapcsolódik az ugyancsak saját védjegynek számító meteogyógyászat, amellyel a felméréseket követően segíteni lehet az adott személynek.
− A kutatásunkhoz korábban is nyertünk támogatást, és most is fut két további pályázatunk. Fontosak számunkra ezek a források, amelyek hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a Meteo Klinika programban még eredményesebben enyhíthessük az emberek időjárási eredetű panaszait – mondta Pintér Ferenc.