Illő helyszínen volt az uniós projekt fóruma

Írta:  2014.02.17.
Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt eddigi tapasztalatait összegezte a program 4. szakmai találkozója, amelyet Vecsésen a Bálint Ágnes Művelődési Központban tartottak február 4-én.

Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt eddigi tapasztalatait összegezte a program 4. szakmai találkozója, amelyet Vecsésen a Bálint Ágnes Művelődési Központban tartottak február 4-én. A helyszín kiválasztása nem volt véletlen: mivel a projekt egyik célja az energiahatékonyság növelése, a művelődési központban működő geotermikus fűtésrendszer jól illusztrálja ezt a törekvést.

A szakmai találkozó így érthetően az intézmény bemutatásával kezdődött, majd Hunyadi István, az uniós programban vezető partnerként részt vevő XVIII. kerület városigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az ezt követő előadások többek között összefoglalták a projekt kezdetétől elvégzett feladatokat, és a vendégek bepillantást nyertek a Budapest Airport energiahatékonyságának fejlesztési programjába is.
A RE-SEEties projekt másik célja a hulladék energiatermelésben való felhasználási lehetőségeinek keresése. Ehhez nyújtott segítséget Práczki Péter előadása. A megújuló energiaforrások szakértője hazai és külföldi példákon keresztül mutatta be a hulladékgazdálkodásban rejlő lehetőségeket.
Az Európai Unió által támogatott RE-SEEties program a többi olyan uniós projekthez hasonlóan, amelyben Pestszentlőrinc-Pestszentimre szintén vezető partnerként vesz részt – ilyen az airLED és a RE-Block –, arra törekszik, hogy olyan tervek készüljenek, amelyek a következő hétéves uniós költségvetési időszak pályázatain sikerrel szerepelhetnek. A program hosszú távú célja a délkelet-európai városok erőforrás-hatékony közösségekké formálása.