A KTI aggódik a devizahitelesekért

Írta:  2014.02.26.
Többek között a magáncsőd intézményének bevezetését sürgeti, valamint a feltétel nélküli alapjövedelem megadását szeretné elérni a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI).
Többek között a magáncsőd intézményének bevezetését sürgeti, valamint a feltétel nélküli alapjövedelem megadását szeretné elérni a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI). Szili Katalin, a civil szervezetekből alakult párt elnöke a február 20-i lakossági fórumon ezek mellett a devizahitelek csapdájába esett emberek mielőbbi megsegítését sürgette.

– A kilakoltatási moratórium április 30-án lejár, és jelen pillanatban nem tudjuk, hogy utána mi fog történni ezekkel az emberekkel – mondta Szili Katalin, arra utalva, hogy az április 6-i országgyűlési választásokat követően, a moratórium lejártakor, még nem alakul meg az új kormány. A politikus attól tart, hogy ezt a parlament nélküli időszakot kíméletlenül kihasználhatják a bankok és a végrehajtók.
A fórumon Szabó József, a KTI XVIII. kerületi képviselőjelöltje hangsúlyozta, hogy a devizahitel egy rossz termék volt, amivel becsapták az embereket.
– Annak idején én is vettem fel devizahitelt, mint ahogy sokan mások, akiktől ugyanúgy nem volt elvárható, hogy ismerjék a szerződések árnyoldalait – mondta. – Egy parlamenti képviselő sem lehet érdektelen, a politikusoknak foglalkozniuk kell az érintett emberek problémáival.
A hozzászólók között volt olyan, aki négy ingatlanát veszítette el hiteltartozás miatt. Szili Katalin a hasonló esetek elkerülése érdekében fontosnak tartja, hogy mielőbb meglegyen a magáncsőd intézményének törvényi háttere.
– Igazságtalan, hogy amíg a felelőtlenül gazdálkodó vállalkozások számára biztosított a csődvédelem, addig a rosszul kalkuláló vagy vétlen magánhitelesek nem részesülhetnek ebben – vélte.
Szóba került a munkanélküliség kérdése is. Az Országgyűlés korábbi elnöke szerint ez a probléma már rögtön azután érinti a fiatalokat, hogy kikerülnek az iskolapadból.
– Pályakezdőként, friss diplomásként azonnal rettegnek, hogy lesz-e munkahelyük. Európában, így Magyarországon is, csökkent a kereslet az élőmunka iránt, fejlődik a technológia, a termelés pedig teljesen áttevődött Ázsiába. Ha nincs munkalehetőség, akkor a közösségnek kell gondoskodnia azokról az emberekről, akik nehéz helyzetbe kerültek. Ezért kellene bevezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet – fogalmazott Szili Katalin.