Rezsicsökkentés a kéménydíjak leszállításával

Írta:  2014.03.02.
Visszamenőlegesen csökkentette a szilárd tüzelésű kémények ellenőrzési díját a Fővárosi Közgyűlés. A különbözetet a közszolgáltatónak vissza kell térítenie az érintett 51 ezer háztartásnak.
A Fővárosi Közgyűlés február 26-án elfogadta a kéményseprő-ipari szolgáltatási díjak mérséklését. A változás azt az 51 ezer fővárosi háztartást érinti, amely szilárd tüzelésű berendezésre kötött kéményt használ. A többi kéménytípus vonatkozásában továbbra is a 2013. július 1-jén életbe lépett rezsicsökkentés szerinti alkalmankénti díjakat kell érvényesítenie a Fővárosi Kéményseprőipari Kft-nek (Főkétüsz).

A szilárd tüzelésű, azaz fával, szénnel, olajjal üzemelő vagy vegyes tüzelésű berendezésekre kötött kéményeket a közszolgáltatónak a vonatkozó jogszabály szerint évi két alkalommal kell ellenőriznie. A visszamenőleges csökkentés révén az egyedi szilárd tüzelésű hagyományos kéménynél az alkalmankénti díj nettó 940 forintról 687 forintra, vagyis 27 százalékkal mérséklődik, így az éves szolgáltatási díj a kötelező kétszeri ellenőrzés mellett is 10 százalékkal alacsonyabb a 2012. évinél.
A Főkétüsznek a rendelet hatálybalépésétől 2013. július 1-jéig terjedő időszakra eső díjkülönbözetet ez év végéig vissza kell utalnia.