Választás 2014 - Túl a 40 százalékos részvételen

Írta:  2014.04.06.
A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén választásra jogosultak közel 42 százaléka adta le a voksát 13 óráig. A szavazókörökben rendkívüli esemény nem történt, a választás rendben zajlik.
A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén választásra jogosultak közel 42 százaléka adta le a voksát 13 óráig. A szavazókörökben rendkívüli esemény nem történt, a választás rendben zajlik.
Hunyadkürti Szilvia, a Közigazgatási és Hatósági Iroda vezetője elmondta, hogy a 13 órás adatok alapján csaknem 34 ezren éltek már választójogukkal.
– Négy évvel ezelőtt a szavazás ugyanezen szakaszában a kerületi részvételi arány 40,71 százalékos volt, most ez a szám valamivel magasabb, 41,58 százalék – tájékoztatott Hunyadkürti Szilvia. – Sokan vannak az átjelentkezési szavazókörben, ahol ennek megfelelően sorba kell állni, de itt is fegyelmezetten, gördülékenyen zajlik a szavazás, amit a négy jegyzőkönyvvezető is segít.
Az irodavezető hozzátette, hogy a szavazásra érkező állampolgárok türelmesek, fegyelmezettek, így rendkívüli esemény, rendbontás sehol sem történt.
– Mindössze két olyan esetet kellett jegyzőkönyvbe venni, ahol az illető nem szerepelt a választási jegyzékben, így el kellett utasítani – mondta Hunyadkürti Szilvia.
A szavazókörök reggel 6 óra óta nyitva vannak, és 19 óráig lehet az urnákhoz járulni. A XVIII. kerületben 80 719 választásra jogosult él. A szavazókörök megnyitását követő első órában a választók 1,94 százaléka voksolt. Délelőtt 9 órákor ez az arány 10,78%, 11 órakor 27,4%, 13 órakor pedig 41,58 volt.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a 15. számú választókörzet 16 egyéni jelöltjére lehet leadni a voksokat.

Ellenőrizzék, hol kell szavazniuk!

A 2014-es választások során 106 egyéni képviselőjelölt nyer mandátumot, a pártlisták alapján 93 helyet töltenek fel.
Nagyobb szerepet kap tehát az egyéni jelölteket adó választási kerületekben leadott szavazat. A pártok számára a korábbi voksolásokhoz hasonlóan maradt az 5%-os parlamenti bekerülési küszöb.
A kevesebb választókörzet miatt mindenki figyeljen arra, hogy előfordulhat, hogy nem a korábban megszokott helyen kell leadnia a szavazatát. A tévedések elkerülése végett a szavazásra indulva mindenki ellenőrizze a Nemzeti Választási Irodától kapott értesítőben a szavazás helyét, vagy a helyszínen, még a szavazata leadása előtt tájékozódjon.
A szavazáshoz személyi azonosító igazolványt, illetve lakcímkártyát is vigyenek!

A jelöltek névsora a 15. számú választókörzetben
Alex Ágnes Kornélia (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja)
Balogh Istvánné (Együtt 2014)
Beszeda Anna (Új Dimenzió Párt)
Gyimesi László (Jólét és Szabadság Demokratikus Közösség)
Kassai Dániel (Lehet Más a Politika)
Kecskés D. Gusztáv (A Válasz Párt)
Koltai Péterné (Új Magyarország Párt)
Kostva Bánk László (Szociáldemokrata Párt)
Kucsák László (Fidesz-KDNP)
Kunhalmi Ágnes (Kormányváltó Összefogás)
Makai Tibor (Jobbik Magyarországért Mozgalom)
Mészáros Norbert (Seres Mária Szövetségesei)
Mlinkó László Csaba (Magyar Republikánus Politikai Párt)
Szabó József (Közösség a Társadalmi Igazságosságért)
Tagyi Kristóf Tibor (Független jelölt)
Várhegyi Csaba (Magyarországi Szociáldemokrata Párt)