Fővárosi és önkormányzati támogatások a rászorulóknak

2022.10.13.

5-6 ezer 18. kerületi családnak nyújthatnak segítséget a Főváros és az Önkormányzatunk támogatásai. Kerületünk 300 millió forintot különített el, a főváros pedig 1200 millió forintot.

Infláció, gazdasági válság, horror árak és rezsik… Sok ember sodródik mostanában önhibáján kívül megélhetési krízisbe. Budapest Főváros és a 18. kerületi Önkormányzat folyamatosan egyeztetnek arról, hogy a nehéz helyzetbe került lakosokon miből és hogyan lehetne segíteni.

Október 12-én Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese egyeztetett kerületünkben Szaniszló Sándor polgármesterrel és kerületünk alpolgármestereivel, Kőrös Péterrel, Makai Tiborral és Somody Lászlóval.

A megbeszélés egyik legfontosabb témája a Fővárosi Lakásrezsi Támogatás volt. A jogosultságok megállapításáról, támogatottak köréről gyakorlatilag minden részletet elmondott a főpolgármester-helyettes.

(A Fővárosi Lakásrezsi Támogatásról itt található részletes tájékoztató: http://www.halozatalapitvany.hu/article/fovarosi-lakasrezsi-tamogatas )

Kiss Ambrus a kerületi vezetőkkel közösen készített terveket arról, hogy a rászoruló lakosok milyen formában juthatnak hozzá a legkönnyebben a támogatásokhoz, illetve arról is, hogy a támogatásra jogosultak időben tudomást szerezzenek róla.

Szaniszló Sándor jelezte, hogy az érintettek, rászorulók egy jelentős részéről - legyen szó nyugdíjasokról, alacsony jövedelműekről (…) – tudnak, az Önkormányzatunk látókörében vannak, így őket megkeresik. A kerületi nyugdíjas szervezetekben és egyéb közösségi helyszíneken szintén segítenek majd abban, hogy minden rászoruló emberhez eljusson ez a támogatási rendszer.

A polgármester és a főpolgármester-helyettes megegyeztek, hogy a fővárosi nagy nyugdíjas szervezetek is részt vállalnak a lakosok tájékoztatásában.

Budapest Főváros 1200 millió forintot különített el a kiterjesztett rezsitámogatásra, de a főpolgármester-helyettes elárulta: ha a túl sok rászoruló miatt elfogyna a keret, akkor elvonnak máshonnan pénzt, hogy minden jogosulton segíthessenek.

- A 18. kerületi Önkormánytat 300 millió forintra emelte a Szociális Támogatási Alapját, így a kerületi és fővárosi támogatási rendszerrel együtt sokkal több családnak tudunk érdemi segítséget nyújtani – tudtuk meg Szaniszló Sándor polgármestertől.

A fővárosi Lakásrezsi Támogatás és a kerületi szociális támogatás akár együttesen is igénybe vehető, nem zárják ki egymást.

Hogy kinek mekkora lakásrezsis támogatás jár, azt videós anyagunkban mondja el a főpolgármester-helyettes: https://fb.watch/g6ybcYn1Go/