Továbbra is előzetesben Simon Gábor

Írta:  2014.04.15.
Előzetes letartóztatásban marad Simon Gábor korábbi szocialista országgyűlési képviselő, folytatódik az ügyében megkezdett eljárás.
A Simon-ügynek még nincs vége, ugyanis a Pesti Központi Kerületi Bíróság április 10-én újabb három hónapra meghosszabbította a szocialisták egykori második emberének előzetes letartóztatását.

Követelt, de nem válaszolt

Simon Gáborról február elején robbant a hírbomba: a Magyar Nemzet Online által közölt cikk azt állította, hogy Simon Gábor évekkel ezelőtt olyan százmilliós összegeket helyezett el ausztriai bankszámlákon, amelyek eredete nem tisztázott. Mivel az ismeretlen eredetű vagyon a 2000 és 2010 közötti időszakban keletkezett – vagyis akkor, amikor a 12 éven át regnáló szocialista vezetésű önkormányzatban Simon Gábor tanácsadói szerepet töltött be a polgármester mellett –, a kerület jelenlegi, konzervatív vezetése azonnal sajtóközleményben követelt magyarázatot Simontól és az MSZP vezetőségétől. Mindezt az is indokolta, hogy 2010-ben a Fidesz–KDNP pártszövetség által delegált új vezetőség 12 milliárdos hiánnyal vette át a kerületi kasszát, és bár a deficit okainak felkutatása azonnal megkezdődött, sok mindenre ma sincs pontos magyarázat.

Sem Simon, sem az MSZP nem adott választ, a képviselő viszont lemondott mandátumáról, és kilépett a szocialista pártból. A bíróság pedig az ellene megkezdett eljárás idejére elrendelte az előzetes letartóztatást.

A kerület pénze tűnhetett el

A nyomozás február óta súlyos eredményeket hozott. Kiderült, hogy Simonnak nem csak Ausztriában, hanem itthon és Svájcban is vannak számlái, vagyis a már korábban felfedezett, mintegy negyedmilliárd forintnak megfelelő betétet tartalmazó két számla mellett még három, amelyeken csaknem egymillió eurós tranzakciókat bonyolítottak le.
A legfontosabb eredmény azonban az, hogy Magyar Nemzet oknyomozóriportja szerint a pénzek egy része valaha a XVIII. kerületieké volt. A jelenlegi önkormányzat már 2011-ben feljelentést tett a pakuratavak ügyében – akkor nem volt bizonyíték a visszaélésre, most azonban a cikk feltételezései szerint a szálak ide vezettek. A szocialista vezetésű önkormányzat 2001-ben eladta a korábban pakuratavak borította területet az Auchan egy helyi érdekeltségének, majd a cikk szerint ugyanennek a cégnek 950 millió forintot fizetett ki kármentesítésre. Pikáns részlet, hogy – az mno.hu újabb cikke szerint – ezt a munkát egy vállalkozó mindössze 100 millió forintért is elvégezte volna, de az önkormányzat elállt a már megkötött szerződéstől.
A rendőrség folytatja a vizsgálatot, Simon Gábornak pedig továbbra is előzetesben kell maradnia.

Korábbi cikkeink a témában