Hosszú útra a hosszú hétvégén

Írta:  2014.05.06.
A hosszú hátvége miatt a legtöbb fővárosi iskolában már április 30-án, szerdán elballagtak a középiskolások. A május 1. előtti napon a XVIII. kerület is tele volt szépen öltözött lányokkal és fiúkkal.

Az ország 83 ezer végzős középiskolásával együtt ballagtak el még május 1. előtt a XVIII. kerület diákjai is. A selmeci diákok az 1870-es években teremtették meg a búcsúzók e szép hagyományát, a 20. század elején már általános elterjedt volt Magyarországon.

Habár a ballagások bizonyos elemei mindenütt nélkülözhetetlenek – ilyen a tarisznya felvétele, amelybe az élethez nélkülözhetetlen testi és szellemi táplálék jelképei kerülnek, az utolsó átvonulás az iskola valamennyi termén, a dalolás, a búcsúztató beszéd –, valamennyi intézmény igyekszik kialakítani a saját hagyományait is. Így van ez a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, ahová a Városkép fotósa is ellátogatott.

Sztehlo

Különleges a Sztehlo Gábor Gimnázium helyzete, hiszen padjaiból több olyan diák indul útra, akik még a Hunyadi Gimnáziumba iratkoztak be.
− Az egykori Steimetz Gimnáziumnak még voltak saját szokásai, például egyensapkában ballagtak a végzősök. De a Hunyadiban már nem létezett ilyesmi. A Sztehlo ballagásában a klasszikus szertartás és az evangélikus iskolák szokásrendszere ötvöződik – árulta el Dr. Kalina Katalin, az intézmény igazgatója.

A Sztehlo ballagásának ceremóniája istentiszteleti liturgia köré épült: a diákok az utolsó csengőt követően az evangélikus templomba vonultak, ott kapták meg a tarisznyákat, majd egy rövid igehirdetést követően egyenként útravalóáldást kaptak a lelkészektől.

Mindezeket követően járták körbe utoljára az intézményt.

Karinthy

Különlegességnek számít a Karinthy Frigyes Gimnázium évekkel ezelőtt kidolgozott, és a szülők körében is népszerű ballagási szertartása.

A búcsúszertartás itt minden évben rendkívül későn kezdődik: este nyolckor, ugyanis a végzősök lobogó fáklyák fényében vonulnak ki, az ünnepsége pedig egy világító buzogányokra készített koreográfia egészíti ki.

−A fáklya mindig emelkedettséget, ünnepélyességet és bensőséges hangulatot áraszt, ezért választják sok helyütt szívesen, és ezért választottuk mi is. A világító buzogányokat pedig annak köszönhetjük, hogy egyik kolléganőnk rendkívüli tehetséggel tudja megalkotni ezekra a koreográfiát. Nyilván ezért népszerű ez a látvány a szülők körében is – mondta Hutai László, a Karinthy igazgatója.