Változnia kell az MSZP-nek

Írta:  2014.05.14.
Somogyi Zoltán politikai elemző volt a Bal18 fórum újabb vendége május 13-án.
Sokkal határozottabban, érthetően megfogalmazott célokkal kell megtalálnia a szavazókat a Magyar Szocialista Pártnak mind az európai parlamenti, mind az őszi önkormányzati választásokon, illetve azt követően is. Többek között erről beszélt Somogyi Zoltán politikai elemző a Bal18 május 13-i fórumán. A politológus úgy véli, hogy az újra ellenzékbe kényszerült baloldali, liberális pártoknak fontos értékmérője lesz a május 25-i európai parlamenti képviselő-választás.

– Más időszakot élünk, mint tíz vagy tizenöt éve. Egyrészt ilyen helyzet még nem volt, hogy két egymást követő ciklusban is kétharmados többségű kormánnyal kell szembenéznie az ellenzéknek, másrészt a baloldal összetétele is megváltozott – mondta Somogyi László. – Eddig a baloldal egyértelműen az MSZP-t jelentette, amelynek a koalíciós partnere liberális volt. Most viszont arra kell berendezkedni, hogy a baloldalon több olyan politikai erő is előjött, amelyik meg tud állni a saját lábán.
Az elemző hozzátette, hogy ezeknek a baloldali pártoknak a jelenlegi erőviszonyait tisztázni fogja az EP-szavazás.
– Az 5 százalékos bekerülési küszöb alapján az is megtörténhet, hogy az új pártok nem jutnak be, és csak az MSZP küldhet képviselőket Brüsszelbe. De mindez másképp is történhet, hiszen van olyan közvélemény-kutató cég, amely május első felében az Együtt–PM-nek és az LMP-nek is 10-10 százalékot mért.
A fórumon jelen levők hozzászólásaiból kiderült, hogy egyetértenek Somogyi Zoltánnal abban, hogy a szocialista pártnak a jövőben határozottan kell kampányolnia és politizálnia, markánsan kell megfogalmaznia, hogy mit és hogyan szeretne elérni, és komolyan kell vennie a leendő kampányokat. A politológus figyelmeztetett arra is, hogy az új baloldali pártok egy EP-választási kudarc esetén nem fogják abbahagyni a politizálást, így valószínűleg velük a jövőben is választásról választásra meg kell állapodni.
– Ami pedig a kampányokat illeti, nem lehet mindig védekezni, elhajolni, mint egy bokszmeccsen. Kemény ellenféllel szemben keményen kell fellépni. Meggyőződésem, hogy ha a baloldal kihasználta volna a Fidesz gyengeségeit, akkor még ebben az új választási rendszerben is nyerhetett volna – foglalta össze a véleményét Somogyi Zoltán.