Összefogás a fejlesztésért

Írta:  2014.09.25.
A Liszt Ferenc Repülőtér, rendezvényközpontként működő 1. Terminálja látta vendégül szeptember végén, az airLED projekt zárókonferenciájára érkezőket.
Mi is az airLED projekt? Egy olyan nemzetközi együttműködés, amelynek célja a repülőtér környéki települések hosszú távú fejlesztési elképzeléseinek kidolgozása. A nemzetközi együttműködés 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza, a hazai partnerek költségvetéséhez a magyar kormány további 10 százalékkal járul hozzá, így az önrész mindössze a fennmaradó 5 százalék. Az airLED projekt végeredménye olyan gazdaságfejlesztési terv, amely egyaránt beépíthető a helyi, regionális és nemzeti fejlesztési tervekbe.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy például a müncheni repülőtéren működő vállalkozások közel harmincezer embert foglalkoztatnak, akik jelentős mértékben járulnak hozzá Bajorország nem elhanyagolható méretű GDP-jéhez.
A záró rendezvényen felszólaló Szakáli István Lóránd, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára úgy fogalmazott: a mai globális gazdaságban a repülőterek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be,mondhatni a világ valódi versenyképességi pólusai. Ezért azon kell gondolkodnia a kormányzatoknak, az önkormányzatoknak, a gazdasági élet szereplőinek, hogyan fejlődhet tovább a repülőtér, hogyan válhat Aeroport Cityvé.

Az Airport City elképzelés az Egyesült Államokból származik. Lényege, hogy a repteret nem puszta közlekedési csomópontnak tekinti, hanem sokrétű igények kielégítésére alkalmas térnek. Mind több, leginkább a városokra jellemző szolgáltatás jelenik meg ugyanis a repülőtereken: boltok, szórakozóhelyek, éttermek, szállodák.
Az airLED projekttel kapcsolatban Ughy Attila fontosnak tartja, hogy minden érdekelt: önkormányzatok, gazdasági társaságok képesek legyenek megállapodni abban, milyen irányba és hogyan fejlesszék a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret.
– Ha a kerületi önkormányzatok képtelenek egyezségre jutni, akkor egymás elől veszik el a fejlesztési lehetőségeket. Ez zsákutcába vezet – figyelmeztetett a polgármester, majd hozzátette: jelen együttműködést lehet a focihoz hasonlítani, ha valaki a pályán egyénieskedik, akár még gólt is szerezhet, ám hosszútávon sikertelen lesz a játékos és a csapat egyaránt.