Legyen átláthatóbb!

Írta:  2015.02.18.
Változik a szociális ellátások rendszere március 1-jétől. Az átalakítás nyomán szétválnak az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai.
Változik a szociális ellátások rendszere március 1-jétől. Az átalakítás nyomán szétválnak az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai. A kormányzat célja az, hogy aki csak teheti, munkából jusson rendszeres jövedelemhez, ám továbbra sem maradnak segítség nélkül azok, akik nem tudnak visszakerülni a munka világába.

– Szociális célokra összességében több jut 2015-ben, mint az előző évben, de a területen belül eltolódnak a hangsúlyok. Egységessé válnak a segélyezéssel kapcsolatos hatáskörök, átalakul a finanszírozás rendszere. A kormány célja az, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon, aki valóban rászorul, a többieket azonban a munka világa felé terelik. Az átalakuló támogatások egy igazságosabb, átláthatóbb és a visszaéléseket minimalizáló rendszert eredményeznek – foglalta össze a változások lényegét Hodruszky Csaba, a XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetője, hozzátéve: – Nagyobb költségvetési támogatás jut idén a közfoglalkoztatásra is.

Segély helyett munkát

Sokan vélték úgy, hogy a segélyezés rendszere igazságtalan, és az ügyintézés nem áttekinthető.
– Az új rendszer lényege az, hogy az állam által garantált jövedelempótló formákon (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, ápolási díj és időskorúak járadéka) túl a további szociális támogatások elosztása a jövőben az önkormányzatok feladata lesz – fogalmazott Hodruszky Csaba. – Az állás nélkül maradt munkavállalónak ezután is a munkaügyi kirendeltségen kell bejelentkeznie, annak segítségével juthat újra álláshoz, vehet részt átképzési programban, illetve az álláskeresés sikertelensége esetén a kirendeltség igazolása alapján a kormányhivatal állapítja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A szakmájukban elhelyezkedni nem tudók átmenetileg a közfoglalkoztatásban is találhatnak feladatot.
A hivatalvezető hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatásban a diplomások számára is kínálnak álláslehetőséget, sőt van példa arra, hogy valaki a saját végzettségének megfelelő területen tud átmenetileg közfoglalkoztatottként elhelyezkedni, és onnan kerül vissza a munkaerőpiacra.
– Az álláskeresőknek pedig jó hír lehet, hogy mind több mulitnacionális vállalat és kisebb cég keresi a kapcsolatot a kirendeltségekkel, így a legtöbb álláskeresőnek rövid időn belül tudnak állást kínálni.

Változó szociális támogatási rendszer


– Más a helyzet a jelenleg, illetve február 28-ig rendszeres szociális segélyben részesülőkkel. Kerületünkben ez a változás 700–750 főt érint. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának feltételei nem változnak. Az eddig rendszeres szociális segélyben részesülőket érintő változás, hogy ezentúl egészségkárosodási támogatásban részesülhetnek azok, akik rossz egészségi állapotuk miatt nem tudnak munkát vállalni – magyarázta Hodruszky Csaba.
Gyermek-felügyeleti támogatást kaphatnak márciustól azok, akik 14 év alatti gyermekük napközbeni ellátását másként nem tudják megoldani. A nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérők a továbbiakban foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek, ha vállalják az együttműködést a munkaügyi kirendeltséggel.
– A jövedelempótló támogatásokat a jövőben száz százalékban a központi költségvetés finanszírozza, és ezeket a támogatásokat márciustól a járási hivatalok adminisztrálják.
A kerületi kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a jelenleg szociális támogatásban részesülők ügyét a jegyző ezekben a hetekben vizsgálja felül, s a folyamat végén mindenkit személyesen értesítenek majd.
− Egyszerűbb lesz az ügyintézés, ha megnyílik a kerületben az Üllői úton a kormányablak. Amennyiben valakinek kérdése van, a kormányhivatal munkatársai szívesen adnak további felvilágosítást az ügyintézéssel kapcsolatban – tette hozzá.