Házhoz ment a szemorvos

Írta:  2015.04.24.
Saját otthonukban vehettek részt ingyenes szemészeti és cukorbetegség-szűrésen a Havanna utca 60–62. alatt élő ötvenévesnél idősebb lakosok április 11-én.
Az április elején indult országos reprezentatív szemészeti és cukorbetegség-szűrés keretében mintegy 3600 ötvenévesnél idősebb embert vizsgál meg ingyenesen a saját lakásában a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja. A vizsgálatban részt vevőket a Központi Statisztikai Hivatal adatainak felhasználásával választották ki, és előzetesen levélben tájékoztatták a részletekről.

A XVIII. kerületben a Havanna utca 60–62. alatt élő ötven éven felüli lakosok
szűrővizsgálatát végezték el. Előzetesen Havasi Zoltán önkormányzati képviselő felkereste az érintetteket, és személyesen tájékoztatta őket az országos programról.
Dr. Sándor Gábor, a szűrést végző orvos elmondta, hogy évente 4000–6000 ember veszíti el a látását Magyarországon. Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány vak és a látássérült ember él az országban. A vizsgáló csoport mindenkiről kitölt egy adatlapot, amelyen az esetleges látásromlás vagy vakság okait is rögzítik. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe irányítják.
A szűrővizsgálat eredményéről nemcsak a hazai szemészeket és diabetológusokat fogják tájékoztatni, hanem az érintett nemzetközi szakmai szervezeteket is. A vizsgálat fontos célja, hogy a felmérés eredményei és következtetései eljussanak a döntéshozókhoz, és ennek nyomán a szemészeti ellátás úgy változzon, hogy az elkerülhető vakság és látássérülés lényegesen csökkenjen hazánkban az elkövetkező években.
A 86 éves Kaufmann Endre is részt vett a vizsgálaton.
– Nagyon örültem ennek a lehetőségnek – mondta. – A doktor úr megnézte a vércukorszintemet, ami szerencsére jó, azonban azt javasolta, hogy további vizsgálatra keressem fel a kerületi szemészeti rendelést. Éppen ideje lesz, mert a szemüvegem már 45 éves.