Jubilált az Eötvös iskola

Írta:  2015.04.27.
Az Eötvös iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából április 18-án iskolatörténeti kiállítás nyílt az intézményben, április 25-én pedig Eötvös-gálát tartottak a Lőrinci Sportcsarnokban.
A Lakatos-lakótelepen 1965-ben nyílt meg a Lakatos Utcai Általános Iskola, amelyet ma Eötvös Loránd Általános Iskolának hívnak. Az intézmény a világhírű tudós munkássága előtt tisztelegve 1999-ben vette fel a nevét.

Eötvös nyaralója a hajdani településrészen állt, itt végezte szabadtéri ingakísérleteit. A kísérletek színhelyén 1970-ben állították fel a Borics Pál által készített mellszobrot, amelynek kicsinyített mását a szobrászművész az iskolának ajándékozta.

Az évforduló jegyében az Eötvös iskola jubileumi évkönyvet jelentetett meg, és iskolatörténeti kiállítást rendezett az intézményben. Az április 18-i megnyitót követően meghitten beszélgettek hajdani és jelenlegi diákok és tanárok, s az emlékeket felidézve bejárták a tantermeket. A rendezvényre 600 öregdiák és 120, korábban az iskolában tanító pedagógus ment el. Miután az iskolát este 8-kor bezárták, a vendégek közül sokan átmentek a Kondor Béla Közösségi Házba, és ott folyatták a beszélgetést, egészen hajnali 2 óráig.

Április 25-én jubileumi gálaműsort szerveztek a Lőrinci Sportcsarnokban. Az ünnepségen részt vett Pesti Imre, az intézmény korábbi igazgatója is. Az eseményen Kuba Gábor, az Eötvös iskola mostani igazgatója és Galgóczy Zoltán mondott köszöntőt. Az alpolgármester megemlítette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség és az önkormányzat 32,5 millió forintos közös beruházásában a következő tanévben új műfüves labdarúgópályát kap az intézmény. Összesen 15 millió forintos beruházás keretében megújul az iskola udvara is. Az alpolgármester az önkormányzat nevében, az idő múlását jelképezve, egy gravírozott órát és meglepetésként 500 ezer forintot nyújtott át az intézmény igazgatójának. A pénzt az iskola az informatikai eszközpark fejlesztésére fordítja.Az ünnepséget követő műsorban többek között görög és modern táncot, keringőt karatebemutatót és népi játékokat lehetett látni. Fellépett az iskola énekkara, és végezetül a pedagógusok tartottak táncbemutatót.